Kartlar yeniden dağıtılıyor: Kiracı ve ev sahipleri için yeni dönem başlıyor

1 Eylül 2023’ten itibaren ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarında arabuluculuk sistemi geliyor. Bu duruma göre ev sahibine dava açmak isteyen kiracılar ve kiracısına dava açmak isteyen ev sahipleri öncelikle arabulucuya başvurmak zorunda. Arabulucudan çözüm elde edilemediği anda ise dava etme seçeneği bulunuyor.

Kartlar yeniden dağıtılıyor: Kiracı ve ev sahipleri için yeni dönem başlıyor

kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklara 1 Eylül 2023’ten itibaren izlenecek yeni bir prosedür devreye giriyor. Yapılan yeni düzenleme ile ev sahibine dava açmak isteyen kiracılar ve kiracısına dava açmak isteyen ev sahipleri öncelikle arabulucuya başvurması gerekecek. Düzenlemenin kira davalarındaki yığılmaya ve kiracı-ev sahibi çatışmasına çözüm olması bekleniyor.

Prof. Dr. Umut Yeniocak, yeni düzenlemeyle dosyalarının nasıl ele alınabileceği hakkında bilgi verdi.

Gazeteduvar.com'daki habere göre dosyaya atanan arabulucular, tarafları bir araya getirerek anlaşmaya davet edecekler. Prof. Dr. Umut Yeniocak, kanunun çıkarılmasındaki asıl amacın sonuç almak olduğunu söyledi.

ARABULUCUDA ANLAŞMA SAĞLANABİLİR

Prof. Dr. Yeniocak, bu aşamada birkaç ihtimalin söz konusu olduğunu aktararak “En iyi ihtimalle arabulucunun davetiyle taraflar görüşmeye gelir. İlk toplantıda ya da sonraki toplantılarda taraflar arasında bir anlaşma sağlanır ve artık anlaşma sağlanan bu hususlarda dava açılma imkânı ortadan kalkar” dedi.

TOPLANTILARA GELİNMEZSE...

İkinci ihtimal olarak ev sahibi ya da kiracının biri ya da her ikisinin toplantıya gelmemesi durumunda arabulucu bu durumu tutanağa geçirir ve dava yolu açılabilir.

ARABULUCUDA ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA...

Yeniocak’a göre üçüncü ihtimal ise her iki tarafın toplantıya gelmesi ancak ancak bir tarafın ya da her iki tarafın anlaşmaya yanaşmaması halinde uzlaşmanın sağlanamadığı arabulucu tarafından tutanağa yazılır ve artık bu hususlarda dava açılabilir.

'DAVALARDAKİ YIĞILMANIN KÜÇÜK BİR KISMINI AZALTABİLİR'

Yeniocak, arabuluculuk düzenlemesinin bu şartlarda dava yığılmasının belki küçük bir kısmını azaltabileceğini ancak daha fazlasını beklemenin hayal olacağını dile getirerek, “Çünkü bu ekonomik gidişat düzeltilmedikçe, özellikle enflasyon düşmedikçe, emtia fiyatlarıyla birlikte kiralar da hızla yükselmeye devam edecek. Kanundaki kira artış sınırlaması sebebiyle de kiracılar, ev sahiplerinin yüksek kira talepleriyle karşılaşmaya devam edecekler” dedi.

TÜM DÜNYADA VAR

Yeniocak, kiralamalarda bedel sınırlamalarının bütün modern hukuk sistemlerinde var olduğunu, özellikle Avrupa’da pek çok ülkede Türkiye’dekinden daha ileri seviyede sınırlamalar yapıldığını dile getirerek buna rağmen büyük sorunlar yaşanmadığının altını çizdi.

Fiyat istikrarının sağlandığı, enflasyonun tek haneli rakamlarda seyrettiği ekonomilerde kira bedellerinin sınırlanmasının sorunlara yol açmadığının altını çizen Yeniocak, “Enflasyon kalıcı olarak düşmedikçe bu çatışma sürer. Tek başına hukukun, mahkemelerin bu problemi çözmesi mümkün değil. Arabuluculuk da belki ağrıyı bir miktar azaltmaya yardımcı olur ama hastalığı tedavi etmeyeceği kesin” şeklinde konuştu.