Kansere karşı mucize meyve: Meyvenin kraliçesi hasat zamanı geldi. Kilosu 15 lira olan bu meyve, kanserin her türüyle mücadele ediyor

Mersin’in Silifke ilçesinde yetiştirilen guava meyvesinin hasadına başlandı. Guava, Güney Amerika ve Hindistan’ın anavatanı olan tropikal bir meyve. Meyvenin kraliçesi olarak da bilinen guava, kilosu 15 lira ile satılıyor. Guava, kanserin her türüne karşı etkili olduğu araştırmalarla ortaya konmuş bir meyve. İşte guava meyvesinin hasadı ve faydaları hakkında bilgiler…

Kansere karşı mucize meyve: Meyvenin kraliçesi hasat zamanı geldi. Kilosu 15 lira olan bu meyve, kanserin her türüyle mücadele ediyor

Türkiye’nin ilk guava bahçesini kuran Mustafa Levent, 10 yıldır bu tropik meyveyi yetiştiriyor. Yaklaşık bin ağacından 12 ton ürün bekleyen Levent, guavanın sağlık ve kozmetik sektöründe çok kullanıldığını söylüyor.

Silifke ilçesinde birçok tropik ve subtropik meyvenin yetişebildiği bir iklim var. Bu iklimden yararlanan emekli ziraat mühendisi Mustafa Levent, 10 yıl önce guava fidanlarını dikti ve Türkiye’nin ilk guava üreticisi oldu. Bu yıl yaklaşık 12 ton guava hasadı yapmayı planlayan Levent, meyvenin faydalarından ve pazar potansiyelinden bahsetti.

Kansere karşı mucize meyve: Meyvenin kraliçesi hasat zamanı geldi. Kilosu 15 lira olan bu meyve, kanserin her türüyle mücadele ediyor - Resim : 1

Levent, guavanın dünyada 110 çeşidi olduğunu, kendisinin de 14 farklı türünü yetiştirdiğini belirtti. “Narenciye sektöründen memnun kalmadığım için farklı bir meyve arayışına girdim ve guavayı keşfettim” diyen Levent, “Bu meyve yetiştirmesi kolay ve kaliteli bir meyve. Fidanlarını da kendim üretiyorum ve isteyenlere ücretsiz olarak veriyorum. Amacım bu güzel meyveyi ülkemize tanıtmak ve ileride meyve suyu endüstrisi için çilek kadar önemli bir hale getirmek” dedi.

Levent, guavanın tamamen doğal bir meyve olduğunu, dünyada en çok tercih edilen meyve suyu hammaddesi olduğunu, kemoterapi gören hastalar için de yararlı olduğunu anlattı. Guava meyvesinin gıda ve kozmetik alanlarında da geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu vurgulayan Levent, “Guava likopen oranı yüksek bir meyve. Likopen kanser türlerine karşı koruyucu bir madde. Ayrıca guava birçok hastalığa da şifa oluyor. Bu konuda yapılan araştırmalar bunu kanıtlıyor” diye konuştu.

Levent, guavanın taze olarak tüketilebildiğini, reçel, tatlı ve turşu yapımında da kullanılabildiğini söyledi. Guavanın hoş ve keskin bir kokusu olduğunu, meyve sularına da lezzet kattığını ifade eden Levent, “Ruslar bu meyveyi çok seviyorlar. Silifke’nin iklimi de bu meyveye uygun. Bin ağaçtan oluşan bahçemde her yıl güzel ürünler alıyorum. Yurt içinde tanıtımını yaparak satışını gerçekleştiriyorum. Eylül ayında başladığım hasat Kasım ayında bitecek” dedi.

GUAVA MEYVESİNİN FAYDALARI

Guava meyvesi, Orta Amerika kökenli bir meyvedir. Ananas, greyfurt, muz ve armut gibi meyvelerin tadını andırır. Pembe veya somon renkli küçük tohumlar içeren guava meyvesi, vitamin ve mineral bakımından zengindir. A, B, C vitaminleri, bakır, potasyum, magnezyum, demir ve folat içerir. Guava meyvesinin faydaları şunlardır:

  • Göz sağlığını korur: Guava meyvesi, havuçtan iki kat daha fazla A vitamini içerir. A vitamini, göz sağlığı için önemli bir vitamindir. Guava meyvesi tüketerek görme kalitenizi artırabilirsiniz1.
    Kas ve kemik yapısını güçlendirir: Guava meyvesi, yüksek miktarda magnezyum içerir. Magnezyum, kas ve kemik sağlığı için gerekli bir mineraldir. Guava meyvesi tüketerek kas ve kemik ağrılarınızı azaltabilirsiniz
  • Alzheimer hastalığını önler: Guava meyvesi, antioksidan bileşikler olan karotenoidler, flavonoidler ve terpenoidler içerir. Bu bileşikler, beyin hücrelerini koruyarak alzheimer gibi beyin hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.
  • Uzun süre tok tutar: Guava meyvesi, lif bakımından zengin bir meyvedir. Lif, sindirim sistemini düzenler ve tokluk hissi verir. Guava meyvesi tüketerek kilo kontrolü yapabilirsiniz.
  • Cildin yağlanmasını önler: Guava meyvesi, turunçgillerden daha fazla C vitamini içerir. C vitamini, cilt sağlığı için önemli bir vitamindir. C vitamini, ciltteki nem dengesini sağlar ve yağlanmayı önler. Ayrıca guava yaprakları da ciltteki sivilce ve aknelere karşı antiseptik etki gösterir.
  • Hormonları düzenler: Guava meyvesi, B vitaminleri içerir. B vitaminleri, hormonların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Hormon dengesi de ruh halinizi etkiler. Guava meyvesi tüketerek daha mutlu olabilirsiniz1.
    Guava meyvesi nasıl tüketilir?

Guava meyvesi taze olarak yenebilir. Kabuğunu soyup dilimleyerek veya bütün olarak yiyebilirsiniz. Ayrıca guava meyvesinden reçel, tatlı veya turşu yapabilirsiniz. Guava meyvesinin aroması nedeniyle smoothie, meyve suyu veya salata gibi yiyecek ve içeceklere de ekleyebilirsiniz. Peynir tabağına da yakışan guava meyvesi ile cheesecake, sorbe veya tart gibi tatlılar da yapabilirsiniz.

 

Etiketler: mersin, Silifke