Joe Biden, Türkiye'ninde içinde olduğu Ukrayna'ya 50 ülkenin sağlayacağı destek paketini açıkladı!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, dün akşam Karargahta gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi toplantısı sonrasında 50 ülkenin koalisyonunda Ukrayna'ya gönderilecek askeri yardımı açıkladı.

Joe Biden, Türkiye'ninde içinde olduğu Ukrayna'ya 50 ülkenin sağlayacağı destek paketini açıkladı!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, dün akşam Karargahta gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi toplantısı sonrasında 50 ülkenin koalisyonunda Ukrayna'ya gönderilecek askeri yardımı açıkladı. İçeriği çok detaylı ve çeşitli alanlarda bir ülkenin sahip olduğu silah sistemleri sayısınca yardım yapılacak. Yapılacak yardım ile birlikte Ukrayna Savaşında yeni boyut gerçekleşebilir. Rusya tarafından yapılan yardım açıklamasına karşı net resmi açıklama gelmese de Rusya'nın gündemi bu olaylara karşı yoğun ve sert tepki içerikli söylemlerle ilerliyor.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından dün akşam saatlerinde söz edilen cümleler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'ya karşı sarf ettiği söylemlerde en dikkat çekici yer, 'Savaş, Rusya'nın Ukrayna'yı Ukrayna'da yenmesiyle bitmeyecek. Bütün ittifak, ne kadar sürerse sürsün Ukrayna'ya bağlı kalacak' ifadeleri dünya kamuoyunda çok konuşuldu. 

Biden NATO Liderler Zirvesi toplantısı sonrasında gazetecilerle bir araya gelerek soruları yanıtladı. Biden açıklamalarında, ''Putin transatlantik ittifakı bozabileceğini düşündü. Bizi zayıflatmaya çalıştı. Kararlılığımızın kırılmasını bekliyordu. Ama tam olarak istemediği sonuçları alıyor. Finlandiya'nın NATO'ya girmesini istiyordu. Ama Finlandiya, önemli ve değerli müttefikimiz Türkiye sayesinde NATO'ya girdi. Ukrayna'ya bağlı kalacağız ve tüm ittifak, aslında Ukrayna'nın yenilmediğinden emin olmaları için gerektiği sürece Ukrayna'ya bağlı kalacak. Rusya aslında Ukrayna'yı yenemez ve Ukrayna'nın ötesine geçemez. Bu, dünya için kritik, kritik bir konumdur.'' ifadelerini kullandı.

Yardım Paketi Detayları

ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ve 50 ülkenin koalisyonu ile Ukrayna'ya sağlanacak yardım paketi şöyle;

  • 140 bin tanksavar sistemi
  • 600 tank
  • 500 topçu sistemi
  • 600 bin topçu mühimmatı
  • Çok Namlulu Roket Atar
  • Gemisavar sistemleri ve hava savunma sistemleri sağlanacak.

NATO'da Görüş Ayrılıkları!

Biden'ın NATO'nun kararlılığı konusundaki açıklamasına rağmen, müttefikler arasında savaşın ne kadar süreceği, Batılı hükümetlerin Ukrayna'nın kazanmasına yardım etmek için ne kadar daha ileri giderek yardımda bulanacaklarını ve bir zaferin tam olarak nasıl görünebileceği konusunda kamuoyunda artan bir görüş ayrılığı var.

NATO'ya üye olan ülkelerin liderleri geçtiğimiz gün, Rusya'yı “Müttefiklerin güvenliğine ve Avrupa-Atlantik bölgesindeki barış ve istikrara yönelik en önemli ve doğrudan tehdit” olarak nitelendiren yeni bir “Stratejik Konsept” benimseyerek Putin'in işgaline yönelik resmi kınamalarında güçlü kaldılar. ”