İsveç Başbakanı Andersson: Belirli teröristlerin iadesi gerçekleşmeyecek!

İsveç Başbakanı Andersson NATO Zirve Toplantısının sonrasında kamuoyuna açıklamalarda bulundu. İfade ettiği söylemler dün akşam 4'lü görüşme detayları ve imzalanan bildiri veya memorandum maddelerine aykırı kelimeler sarf etti. Başbakan Andersson, Türkiye'nin talep edeceği ve ülkemizde bulunan teröristlerin hepsinin iadesi gerçekleşmeyecek. Aralarında belirli teröristlerin hangi amaçla ülkemizde bulunduğunu biliyoruz. İade edilecek teröristler arasında işkence riski kişilerin iadesini olmucak.

İsveç Başbakanı Andersson: Belirli teröristlerin iadesi gerçekleşmeyecek!

İsveç Başbakanı Andersson NATO Zirve Toplantısının sonrasında kamuoyuna açıklamalarda bulundu. İfade ettiği söylemler dün akşam 4'lü görüşme detayları ve imzalanan bildiri veya memorandum maddelerine aykırı kelimeler sarf etti. Başbakan Andersson, Türkiye'nin talep edeceği ve ülkemizde bulunan teröristlerin hepsinin iadesi gerçekleşmeyecek. Aralarında belirli teröristlerin hangi amaçla ülkemizde bulunduğunu biliyoruz. İade edilecek teröristler arasında işkence riski kişilerin iadesini gerçekleşmeyecek.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Türkiye ile dün akşam gerçekleştirilen görüşme detaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kamuoyu ile bir araya gelerek NATO'ya giriş için anlaşılan maddelerin tersine ve dikkat çekici ifadeler kullandı. Andersson, ''Sadece Türkiye'nin 'terörist' demesi, bir kişi terörist yapmaz. İşkence riski olan kişilerin iadesi gerçekleştirilmeyecektir. Türkiye'nin talep ettiği ve iade gerçekleşecek olma ihtimali bulunan kişilerin ne gibi işkence ve şiddete maruz kalacağını bilmiyoruz. Kesinlikle ifade ediyorum ki ülkemizde yer alan herkese terörist diyemeyiz. Böyle bir şeyin gerçekleşme ihtimali çok uzak bir durum.

Andersson dün akşam imzalanan bildiri veya memoranduma ters olarak açıklamalarında, Tüm iadelerde İsveç kanunlarına ve uluslararası hukuka bağlı kalacak, iadelerle ilgili Avrupa Konvansiyonu'nu uygulayacağız. Sadece Türkiye'nin 'terörist' demesi, bir kişiyi terörist yapmaz. Başta İsveç İstihbaratı Sapo olmak üzere, bizim kurumlarımızın terörizmi saptaması sonra da yargılama sonucu bunu saptaması, daha sonra da bunun Yargıtaya tarafından onanması lazım. İade prosedürü değişmemiştir. İşkence riski varsa, iade gerçekleştirilmeyecektir. Türkiye ile birlikte diğer ülke (Finlandiya) ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in dahil olduğu önce 4'lü bir görüşme gerçekleşti. Ardından toplantıda alınan kararlar ve verilen sözler nihayetinde bir anlaşma imzalandı. Anlaşmanın detayları 3 devleti kapsayacak ve ilgilendirecek 10 maddelik bir resmi metinden oluşuyor. Memorandum da yer alan maddeler Türkiye'nin endişe ve kaygılarını giderecek şekilde düzenledi. 

Etiketler: İsveç, NATO