İsmailağa Cemaati'nin vefat eden lideri Hasan Kılıç Eyüpsultan'da defnedildi

Geçtiğimiz gün İstanbul'da hayatını kaybeden İsmailağa Cemaati'nin 94 yaşındaki manevi lideri Hasan Kılıç dün İstanbul Fatih'te kılınan cenaze namazının ardından sevenlerinin omzunda Eyüpsultan'da defnedildi. Cenazeye Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. İşte detaylar...

İsmailağa Cemaati'nin vefat eden lideri Hasan Kılıç Eyüpsultan'da defnedildi

Böbrek rahatsızlığı nedeniyle İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede geçtiğimiz gün, 93 yaşında hayatını kaybeden İsmailağa Cemaati manevi lideri Hasan Kılıç için dün Fatih Camisi'nde ikindi namazına müteakip cenaze töreni düzenlendi. Kılıç, Sakızağacı Şehitliği'nde toprağa verildi.

Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katılan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, cemaat mensuplarına başsağlığı diledi. 

İsmailağa Cemaati'nin vefat eden lideri Hasan Kılıç Eyüpsultan'da defnedildi - Resim : 1
Hasan Kılıç'ın cenaze namazını Fikri Doğan kıldırdı.

İsmailağa Cemaati'nin başına Fikri Doğan tayin edildi

Hasan Kılıç'ın cenaze namazını İsmailağa Camisi'nin emekli imamlarından Ahmet Fikri Doğan kıldırdı. Kılıç'ın ardından İsmailağa Cemaati'nin başına Ahmet Fikri Doğan getirildi.

Salih Topçu'dan Fikri Doğan açıklaması

Daha sonra Hasan Kılıç için dua edip tezkiye konuşması yapan İsmailağa Camisi İmam Hatibi Salih Topçu, şunları kaydetti:

“Hasan Efendi Hazretimiz dün itibarıyla Hakk'ın rahmetine kavuşuyor. Ancak önceden Hasan Efendi Hazretimizin tensibiyle teklifiyle camiamızın başında cenaze namazını kıldıran, Efendi Hazretimizin arkasından onun yaş haddinden emekli oluşunun peşinde, Efendi Hazretimiz tarafından İsmailağa Cami-i Şerifi'nde imam olarak görev yapan kıymetli Fikri Doğan Hocamız, Hasan Efendi Hazretimizin yerine halifesi olarak taayyün edilmiştir. Bunu bütün camiamıza, sizlere arz ederim.”

Cenaze namazı ve tezkiye konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da Kılıç'ın tabutuna omuz verdi.

İsmailağa Cemaati'nin vefat eden lideri Hasan Kılıç Eyüpsultan'da defnedildi - Resim : 5

İsmailağa Cemaati'nin vefat eden lideri Hasan Kılıç Eyüpsultan'da defnedildi - Resim : 6

Hasan Kılıç'ın naaşı, ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı'daki Sakızağacı Mezarlığı'na dualarla defnedildi.

İsmailağa Cemaati'nin vefat eden lideri Hasan Kılıç Eyüpsultan'da defnedildi - Resim : 7

Hasan Kılıç'ın cenazesine kimler katıldı?

Cenaze törenine, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Eski Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili ve Parti Sözcüsü Birol Aydın, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Davut Gül, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Saadet Partisi İl Başkan Yardımcıları ve Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan da katıldı.

Hüsnü Kılıç: Sadakatin ne olduğunu gösteren abide bir şahsiyettir

Hasan Kılıç'ın oğulları Hüsnü Kılıç ve Abdullah Kılıç A Haber'e açıklamalarda bulundu.

Derin bir hüzün içinde olduklarını belirten Hüsnü Kılıç, “Babacığım 94 yıl gibi uzun bir ömür sürdüler, bir asra yakın yaşadılar. Bu uzun ömründe öğrencileri, cemaati, faaliyeti hakkında hiçbir olumsuz söze şahit olmadım. Bizler bu çok önemlidir. Buradaki kalabalık ve gösterilen hassasiyet onun liyakatını gösteriyor. Bizimle ve aile yakınlarıyla hep ince bir ilişki içinde oldu bizler için bu çok önemliydi. Allah Resulü'nün davasının divanesi olmuştur. Bağlılığın, sadakatin ne olduğunu gösteren abide bir şahsiyettir. Halk içinde görünmek gibi kendini ifade etmek gibi gayreti hiçbir zaman olmamıştır.” dedi.

“Ne bir iddia ne de bir talep sahibi olmuştur”

Hüsnü Kılıç sözlerine şu şekilde devam etti:

“Spekülasyonların her zaman dışında olmuştur. Ne bir iddia ne de bir talep sahibi olmuştur. Kendisine liyakatından dolayı tevdi edilen vazife karşısında gösterilen tahammülsüzlükler ve çıkarılan fitneler ile muhatap olmak onun için çok üzücü oldu. Çünkü hiçbir zaman bir iddianın tarafı olmak gibi bir gayreti olmadı. Hep en arkalarda olan görünmeyen ve sessiz kalan kişiydi. O sessizliği o mahfiyet halinin insanlarda muazzam bir tesir kuvveti oldu. Onu tanıyan bilen herkesin gönlünde istisnai bir yeri oldu.”

Merhum Hasan Kılıç'ın bir diğer oğlu Abdullah Kılıç ise şu sözleri söyledi:

“Hasan Efendi yaşı ilerlemiş muhterem bir kimseydi. Muhterem babam ve onun gibi Cenabı Hakk'ın sevgisini, muhabbetini onun rızasını öncelemiş olan şahsiyetler yaşam biçimi itibariyle hayat tarzı itibariyle bu hayat tarzını benimsemişler ve bu istikamette yaşamışlardı. Çünkü bütün arzuları hevesleri bütün gayeleri bizleri yaşatan, bizlere hayat veren, bizlere her türlü nimeti bahşeden bütün kainata yön veren Cenabı Hakk'a onun istediği razı olduğu Kur'an-ı Kerim'de Cenabı Hakk'ın ifade ettiği öyle kimseler ki onlar Rabbimiz Allah'tır dedikten sonra istikamet üzere bir hayat yaşamışlardır.”