EYT’deki son durum belli oldu! Vatandaşın beklediği müjdeler arka arkaya geldi! Bakanlık, vergi düzenlemesi ile emekli maaş artışını da gündeme aldı!

Bir süredir Türkiye’nin sıcak gündemlerinden birini oluşturan EYT’liler ile ilgili son gelişmeleri Sosyal Güvenlik Müşaviri Çetin Ateş anlattı. Ateş, pek çok konuyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

EYT’deki son durum belli oldu! Vatandaşın beklediği müjdeler arka arkaya geldi! Bakanlık, vergi düzenlemesi ile emekli maaş artışını da gündeme aldı!

Türkiye’deki yaklaşık 1,5 milyon kişiyi yakından ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar ya da kısaca EYT düzenlemesine ilişkin çalışmalar bir süre önce başlamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda kurulan komisyonun gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında son bilgiyi veren isim ise, Sosyal Güvenlik Müşaviri Çetin Ateş oldu. Ateş’in açıklamaları sonrası, EYT’deki kapsamdan prim sayısına kadar pek çok detay ortaya çıktı.

Geçtiğimiz gün A Haber’in canlı yayınına katılan Sosyal Güvenlik Müşaviri Çetin Ateş, başta EYT düzenlemesi olmak üzere pek çok konuda açıklamalar gerçekleştirdi. EYT düzenlemesine ek olarak gelir vergisi düzenlemesi, sözleşmeliye kadro düzenlemesi ve taban emekli maaşı uygulaması hakkında da konuşan Ateş, vatandaşların beklediği müjdeleri arka arakaya verdi.

ÇETİN ATEŞ, EYT’DEKİ SON DURUMU ANLATTI

EYT’deki son durum belli oldu! Vatandaşın beklediği müjdeler arka arkaya geldi! Bakanlık, vergi düzenlemesi ile emekli maaş artışını da gündeme aldı! - Resim : 1

Bir süredir beklenen EYT düzenlemesine ilişkin son dakika gelişmelerini aktaran Sosyal Güvenlik Müşaviri Çetin Ateş, “EYT bir aşamaya geldi artık önümüzdeki ay gibi bir süre kaldı. Şu ana kadar yapılan açıklamalarda zaten 8 Eylül 99 ve öncesi girişlilerin hepsini EYT'li kabul ediyoruz biz. Kadınlar 20 yıl 5.000 gün. Erkekler 25 yıl 5.000 gün şartı kesin. Yani 5.000 günden aşağı primi olanlar hemen emekli olamayacak. Yapılan hesaplamalarda 1 milyon kişinin ilk etapta emekli olacağı hesap edildi. Daha sonra yıl ve prim eksiği olanlar ileri tarihlerde kademeli olarak emekli edilecek” açıklamalarında bulundu. Ardından teknik olarak bazı detayların hala net olmadığına dikkat çeken Ateş, “Teknik olarak bazı detaylar henüz netleşmedi. Bütçe görüşmelerinin devam etmesi de burada etkili oldu. EYT yasası çıkınca doğal olarak bir başvuru yoğunluğu olacak. SGK il müdürlüklerine, aralık ayı işaret edilerek ‘kendinizi fiziki ve teknik olarak hazırlayın’ uyarısı gönderildi” şeklinde konuştu.

ÇETİN ATEŞ’TEN BEKLENEN MÜJDELER ARKA ARKAYA GELDİ

Vatandaşların EYT düzenlemesi öncesinde yapması gereken hazırlıklara değinen Sosyal Güvenlik Müşaviri Çetin Ateş, “Hizmet dökümlerini dikkatlice incelesinler. Primler konusunda eksiklikleri var mı? Çizelgede başkalarına ait isimler var mı? SGK'da ay 30 gün, yıl 360 gün. Buna dikkat edecekler. Primlerde (k) (ş) (s) harfleri varsa problem olabilir. Borçlanma sürelerini bir kenara not etsinler” diye konuştu. Ardından EYT’nin kapsamına ilişkin konuşan Ateş, “İlk etapta 1-1,5 milyon kişi emekli olacak. Demek ki 1-1.5 milyon kişi bizim öteden beri söylediğimiz prim ve yıl şartını tamamlayan kişiler bunlar. Kalanlar prime göre kademeli olarak emekli edilecek. Yani primini tamamlamak gerekiyor” dedi. Son olarak EYT dışındaki konularda da müjdeler veren Ateş; “En düşük emekli maaşı artacak. Asgari ücret burada ölçü olacak. 3600 ek gösterge farkı maaşlara eklenecek. Hazırlık ve hesaplamalar başladı. Sözleşmeliye kadroda sona gelindi. Kadro çalışmasına çağrı merkezleri de katılıyor. Toplam sayı 600 bini bulacak. Gelir vergisi dilimleri değişiyor. Ücretlerdeki vergi kayıpları bitiyor” açıklamalarında bulundu.

Etiketler: EYT, son durum