Eylül Ayı Aile Destek Ödemesi Tarihi Belli Oldu: Sosyal Yardım Alanlara Zam Geldi! 65 Yaş, Engelli ve Evde Bakım Maaşlarının Yeni Tutarları Neler?

Memur toplu sözleşmesi sonrası sosyal yardım ödemelerinin Ocak ayındaki miktarı merak konusu oldu. Temmuz ayında yapılan zamlarla engelli, 65 yaş aylığı ve evde bakım maaşları güncellenmişti. Şimdi ise Ocak ayındaki zammın ne kadar olacağı soruluyor. Konuyla ilgili yeni bilgiler geldi. İşte, 2023 yılında sosyal yardım ödemelerinin son durumu…

Eylül Ayı Aile Destek Ödemesi Tarihi Belli Oldu: Sosyal Yardım Alanlara Zam Geldi! 65 Yaş, Engelli ve Evde Bakım Maaşlarının Yeni Tutarları Neler?

Sosyal yardım alan vatandaşlar, Ocak ayında ne kadar ödeme alacaklarını merak ediyor. Temmuz ayında memur toplu sözleşme zammı sonrası 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım maaşı gibi maaşlar yeniden belirlenmişti. Şimdi ise Ocak ayında yapılacak zam oranları gündemde. Konuyla ilgili bazı ipuçları ortaya çıktı. İşte, 2023 güncel sosyal yardım ödeme miktarları…

TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI NE KADAR?

2024-25 yıllarında memur maaşlarına yapılacak zam oranları belli oldu. Bu oranlar, 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım maaşı gibi sosyal yardımları da etkileyecek. 8 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren zam oranları şöyle:

  • 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10
  • 2025’in ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında yüzde 5

2024 AİLE DESTEK ÖDEMELERİ NE KADAR OLACAK?

Ocak 2024’te yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı ile birlikte memur maaşlarının yüzde 40 civarında artması bekleniyor. Bu durumda, aile destek ödemelerinin de bu oranda artması öngörülüyor.

Not: Enflasyon farkındaki değişime göre bu tutarlar da değişiklik gösterebilir.

AİLE DESTEK ÖDEMELERİ DEVAM EDİYOR

Temmuz ayında son bulması planlanan Aile Destek Paketi ödemelerinin süresi uzatılmıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye Aile Destek Programı’nın bu sene de devam etmesi kararını aldık.” demişti.

İşte, Ocak ayında memur maaş katsayısında yaşanacak artışın sosyal yardımlara yansımaları…

65 YAŞ AYLIĞI

Sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlara verilen aylığa her yıl Ocak ve Temmuz aylarında memur maaş katsayısındaki artış yansıtılıyor. Şu anda 65 yaş aylığı alanlara 2 bin 348 lira aylık ödeme yapılırken; bu tutar tahmin gerçekleşirse Ocak ayında 3 bin 360 liraya çıkacak. 65 yaş aylığı için kişinin kendisinin ve eşinin gelirine bakılıyor. Şu anda kişi başına düşen gelir 3 bin 800 lira 77 kuruşun altındaysa 65 yaş aylığından yararlanılabiliyor. Bu tutar da Ocak ayında asgari ücretteki artışla değişecek.

ENGELLİ AYLIĞI

Engellilik derecesine göre farklı tutarlarda ödenen engelli aylığı da Ocak ayında zamlanacak. Yüzde 40-69 engeli olanlara bin 874 lira, yüzde 70 ve üzeri engeli olanlara ise 2 bin 811 lira ödenirken; bu tutarlar tahmin gerçekleşirse Ocak ayında sırasıyla 2 bin 682 lira ve 4 bin 24 liraya yükselecek. Bu aylıktan yararlanmak için hane içinde kişi başına düşen gelirin 3 bin 800 liradan az olması gerekiyor. Bu tutar da Ocak ayında devreye girecek yeni asgari ücretle artacak.

ENGELLİ YAKINI AYLIĞI

18 yaşından küçük engellilerin yakınlarına yapılan aylık bin 874 lira ödeme de Ocak ayında 2 bin 682 liraya çıkacak. Bu destekten yararlanmak için hane içinde kişi başına düşen gelirin 3 bin 800 liradan az olması gerekiyor. Bu tutar da Ocak ayında yükselecek.

HASTALARA NAKDİ YARDIM

Tüberküloz veya SSPE hastalarına verilen 5 bin 97 lira tutarındaki nakdi yardım da Ocak ayında 7 bin 296 liraya ulaşacak. Ayrıca tüberküloz hastalarına ek olarak aylık 600 lira bakım yardımı ödemesi de yapılabiliyor. İki ödemeyi de alanlar Ocak ayında 7 bin 896 lira alabilecek.

ÇOCUKLARA BAKIM DESTEĞİ

Çocukların yanında bakımına imkan verilmesi için ailelere yapılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri de Ocak ayında memur maaş katsayısındaki artışla birlikte yükselecek.

Okul öncesi çocuk için ödeme 2 bin 421 liradan 3 bin 465 liraya, ilköğretimde okuyan çocuk için 3 bin 632 liradan 5 bin 198 liraya, ortaöğretimde okuyan çocuk için 3 bin 874 liradan 5 bin 545 liraya, yükseköğrenimde okuyan çocuk için 4 bin 358 liradan 6 bin 238 liraya çıkacak.

Ortaöğrenim seviyesinde olup okula devam etmeyenler için verilen ödeme 2 bin 421 liradan 3 bin 465 liraya, kurum bakımından ayrılan gençler için yapılan ödeme de bin 937 liradan 2 bin 772 liraya yükselecek.

DUL VE YETİM AYLIĞI

Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre belirlenmektedir. Son olarak en düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya çıkarıldı.

Ara zamla birlikte en düşük yüzde 50 oranında pay alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu bulunmayanlar için bu oran yüzde 75 olurken 5.625 liraya çıktı…

EVDE BAKIM MAAŞI NASIL SORGULANIR?

Evde bakım aylığı sorgulama işlemi e-Devlet’in “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” sayfasından yapılabiliyor.

Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, şifreleri ve T.C kimlik numaralarıyla sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor.

ENGELLİ EVDE BAKIM ÖDEME BİLGİLERİ SORGULAMA