Elektrik ve Doğalgaz Faturalarının Düşürülmesi İçin Önemli Bir Adım Atıldı! Karar Bu Ay Açıklanacak!

Son zamanlarda artan enerji fiyatları elektrik ve doğalgaz faturalarına da yüksek oranlarda zamların yapılmasına sebep oldu. Konuya ilişkin 2020 yılında bir proje yürütmeye başlayan EPDK, ilgili projesi aracılığı ile fatura tutarlarını düşürmeyi hedefledi. EPDK’nin projesinin bu ay tamamlanacağı ve kararın açıklanacağı bildirildi.

Elektrik ve Doğalgaz Faturalarının Düşürülmesi İçin Önemli Bir Adım Atıldı! Karar Bu Ay Açıklanacak!

Geride bıraktığımız senenin son çeyreğinde döviz kurlarında ve altın fiyatlarında gözlenen yükseliş trendleri, aralık ayına girildiğinde hem döviz kurların hem de altın fiyatlarının kendi rekorlarını kırmalarına sebep olmuştu. Doların 18 TL, euronun 20 TL ve gram altının bin TL olması ile birlikte bir anda karışan ekonomi piyasaları, gündelik hayata da direkt olarak etki etti.

Döviz kurlarında ve altın fiyatlarında gözlenen ani yükselişler ile birlikte, gündelik hayat akışı içerisinde satışa sunulan tüm hizmetlere ve hizmet ürünlerine farklı oranlarda zamlar yapıldı. Bir anda kendilerini bir zam döngüsünün içerisinde bulunan vatandaşlar, 21 Aralık tarihinde duyurulmuş olan yeni ekonomik model kapsamında gerileyen döviz kurları ve altın fiyatları sonrasında umutlanmış olsalar da yeni yıla girilmesi ile birlikte dalgalı seyirlerine dönen ekonomi piyasaları, yeni zamları da beraberinde getirdi.

24 Şubat tarihinde başlamış olan Rusya- Ukrayna savaşı ile birlikte daha da işinden çıkılmaz bir hale gelen ekonomi piyasaları, her sektörde olduğu gibi enerji sektöründe de fahiş fiyatlandırmaların görülmesine yol açtı. Artan fatura tutarları nedeni ile oldukça zor günler geçiren vatandaşlara, EPDK’dan müjdeli haber geldi.

2020 Yılında Başlatılan Proje Neticelendiriliyor!

Elektrik ve Doğalgaz Faturalarının Düşürülmesi İçin Önemli Bir Adım Atıldı! Karar Bu Ay Açıklanacak! - Resim : 1

2020 yılında EPDK tarafından başlatılan “Yerli Enerji Yerli Teknoloji” projesi, enerji dağıtım sektöründe kullanılan yazılımların maliyetlerini azaltarak faturaların da makul seviyelere düşürülmesini amaçladı. 2 yıldır devam eden projenin bu ay itibari ile sonuçlanması bekleniyor.

160 Milyon Dolara Satın Alındı!

Enerji dağıtımı alanında kullanılan yazılımlar, yabancı ülkelerden satın alınıyor. Söz konusu yazılımlara ilk etapta 140- 160 milyon dolar aralığında bir satın alma bedeli ödeniyor.

Yıllık 35 Milyon Dolar Bakım Parası!

Yabancı yazılımlara “lisans bakım bedeli” başlığı altında her yıl 30- 35 milyon dolar ödeniyor. EPDK, yeni projesi ile yerli yazılımların geliştirilmesini ve dolayısı ile de faturalara yansıtılmak durumunda kalınan maliyetleri ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Etiketler: elektrik, doğal gaz