E-Devlet Doğum Parası Başvurusu ve Sorgulama

Yazımızda doğum parası başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir, başvuru sorgulaması nasıl yapılır bunları anlattık. Eğer siz de yeni doğum yaptıysanız tek sefere mahsus bu maaştan faydalanabilirsiniz.

E-Devlet Doğum Parası Başvurusu ve Sorgulama

Doğum maaşı ihtiyaç sahibi annelere devletin sağladığı maddi yardım hizmetidir. Çocuk başına belirli miktarda para ödenir.

Başvuru için çocuğun doğduğu hastaneden doğum belgesi temin edilmelidir. Alınan bu belgeyle bulunulan yerdeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü birimiyle görüşülüp doğum parası müracaatı gerçekleştirilir. Müracaat edildiğinde kurum tarafından başvuran kişiye bir dilekçe verilir.

Dilekçe doldurulduktan sonra kurumdaki resmi işler bitmiş olur.  Bundan sonra kişinin müracaatı değerlendirmeye tabi tutulur eğer onaylanırsa annenin belirtmiş olduğu hesaba maaş yatırılır. Müracaatın başvuru süresi 90 gün olup onaylanması durumunda PTT şubelerinden alınır. Müracaatın onaylanma durumu E-Devlet üzerinden izlenilebilir.

Doğum Maaşı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Doğum parası sorgulama bilgisi sonucu e-devlet vasıtasıyla öğrenilir. Verilen e-devlet şifresiyle hesaba giriş yapılır, sitenin hemen üst tarafındaki arama sekmesine giriş yapılarak “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama" kısmına tıklanarak başvuru sayfasına ulaşılır. Bu sayfadan sadece başvuru sonucunu değil önceki dönemlerde yapılan doğum parası müracaatları ve sonuçlarıyla ilgili işlem bilgilerine de ulaşılabilir.

Ayrıca eğer başvuru sonucunda bir problem olduğu düşünülüyorsa itiraz işlemleri bu sayfadan yapılır ve yine itiraz sonuçlarına bu sayfadan ulaşılır.

Doğum Parası Alma Şartları Şunlardır?

Doğum maaşı alma koşulları şunlardır:

  • Çocuğun ebeveynlerinden birinin( anne veya babanın) Türk vatandaşı olması gerekir.
  • Çocuğun aile bireylerinden birinin( anne veya babanın) mavi karta sahip olması gerekir.
  • Doğum parası almak için başlıca şartlardan biri de çocuğun canlı doğmuş olmasıdır.
  • 15 Mayıs 2015 ve sonraki doğumlarda doğum parası verilir.

Doğum Maaşının Ödeme Şekli Nasıldır?

E-Devlet Doğum Parası Başvurusu ve Sorgulama - Resim : 1

Doğum maaşı ödeme biçimi şu şekilde gerçekleşir:

Başvuru yapıldıktan maksimum 90 gün sonra onaylanır. Onaylandıktan sonra devlet doğum parasını annenin kimlik numarasının olduğu hesaba aktarır.

Doğum parası her ay ödenen bir maaş değildir. Tek defaya mahsus verilen bir paradır. Eğer anne ölürse maaş babanın kimlik numarasının olduğu hesaba yatırılır.

Doğum Maaşı Ne Kadardır?

Doğum ücreti çocukların doğum sırasına göre verilir. Çocuk sayısı arttıkça verilen doğum parası miktarı da artar. Birinci çocuğa 300 lira, ikinci çocuğa 400 lira ve üçüncü çocukla sonrasında doğan çocuklara 600 lira ödenir.

Doğum Yardımı Başvurusu Ne Zaman Yapılır?

Başvuru zamanı için kesinleşmiş bir tarih yoktur. Çocuk doğduktan sonra herhangi bir zamanda başvuru yapılabilir.

Etiketler: e-devlet, doğum parası