E-Devlet Doğum Parası Başvurusu ve Sorgulama

E-devlet doğum parası başvuru ve sorgulama işlemleri, internet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Yeni doğum yapan annelerin en çok merak ettiği e-devlet doğum parası başvurusu ve sorgulama işlemleri için yapılması gereken bazı işlemler vardır.

E-Devlet Doğum Parası Başvurusu ve Sorgulama

Doğum Parası Nedir?

Doğum yardımı olarak da bilinen doğum parası, belirli dönemde asgari ücrete göre hesaplanan maddi bir destektir. Yeni doğum yapan annelere destek amaçlı verilen doğum parası, devletin yaptığı karşılıksız yardımlar arasındadır. Fakat doğum parasından yararlanabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. 

Doğum Parası Ne Kadar?

2022 doğum parası tutarı, annenin 3 aylık brüt ücretine göre hesaplanır. Günlük brüt ücret ve üçte ikisi anneye doğum parası kapsamında ödenir. Buna göre 2022 yılında en düşük doğum parası 12 bin 454 liradır.  Doğum parasının yanı sıra anneye çocuk parası ve emzirme ödeneği de verilmektedir.

E-Devlet Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Devlet Doğum Parası Başvurusu ve Sorgulama - Resim : 1

E-devlet doğum parası başvuru işlemleri yapmak oldukça basittir. Bu yardımdan yararlanmak için annenin e-Devlet üzerinden kendi T.C. kimlik numarası ve şifresi ile sisteme giriş yapması gerekir. Doğum parasından yararlanabilmek için annenin doğumdan önce 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta priminin yatırılması gerekir. Anne adayı, doğum iznine başlamadan önce bir işyerinde çalışan durumunda olmalıdır. Rapor süresi olan 112 gün boyunca işyerinde çalışmaması gerekir.

E-Devlet Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet doğum parası sorgulama işlemleri de internet üzerinden kolaylıkla yapabilir. Yeni doğum yapan anneler, e-Devlet üzerinden doğum parası için başvuru yaptıktan sonra bu başvuru sürecinin hangi aşamada olduğu takip edilebilir. Ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın e-Devlet sisteminde bulunan elektronik hizmetleri üzerinden “Doğum Parası” bağlantısına girerek sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun dışında 183 ve 144 numaralı hatlardan da bilgi alınabilir.

Doğum Parası Ne Zaman Yatar?

Doğum parası başvurusu yapıldıktan sonra annenin doğum parası alıp almayacağı ile ilgili işlemlere başlanır. Başvurunun onaylanmasından sonra doğum parası 55 günlük süre sonunda annenin belirtmiş olduğu banka hesabına yatar. E-Devlet doğum parası başvurusu ve sorgulama işlemleriyle ilgili tüm detaylar internet üzerinden takip edilebilir.