Dolar ve Euro 8 Eylül 2023’te Neye Göre Değişti? Dolar/TL ve Euro/TL Fiyatlarında Son Durum

Dolar ve Euro, 8 Eylül 2023 Cuma günü, TCMB’nin günlük döviz kurlarına göre değer kazandı. Dolar/TL, yüzde 0,18 artışla 26,85 seviyesine yükselirken, Euro/TL ise yüzde 0,31 artışla 28,79 seviyesine çıktı.

Dolar ve Euro 8 Eylül 2023’te Neye Göre Değişti? Dolar/TL ve Euro/TL Fiyatlarında Son Durum

Dolar ve Euro, 8 Eylül 2023 Cuma günü, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) günlük döviz kurlarına göre değer kazandı. Dolar/TL, yüzde 0,18 artışla 26,85 seviyesine yükselirken, Euro/TL ise yüzde 0,31 artışla 28,79 seviyesine çıktı. Piyasalar, hükümetin üç yıllık ekonomi politikalarının ardından kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarını bekliyor.

FED’İN FAİZ ARTIRMA İHTİMALİ DOLARI GÜÇLENDİRİYOR

Doların değer kazanmasında en önemli etken olarak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikası gösteriliyor. Fed, temmuz toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığına yükselterek son 22 yılın zirvesine çıkarmıştı. Fed’in yılın geri kalanında nasıl adımlar atacağına dair belirsizlikler varlık fiyatlarını etkiliyor.

Dün ABD’de açıklanan verilere göre, ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 216 bine gerileyerek beklentilerin altında kaldı ve şubattan bu yana en düşük seviyeye indi. Ayrıca, hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ağustosta beklentilerin üzerinde 54,5 ile büyümeye işaret etti.

Bu veriler, Fed’in faizleri daha uzun süre yüksek tutabileceği endişelerini kuvvetlendirdi. Fed yetkililerinin gelecek dönem politikalara ilişkin sözle yönlendirmeleri de yatırımcıların ilgisini çekti. New York Fed Başkanı John Williams, gelecek yıl işsizlik oranının artmasını ve yüzde 4’ün üzerine yükselmesini beklediğini kaydetti. Chicago Fed Başkanı Austan Golsbee ise, "Tartışmalarımızın, faiz oranlarının ne kadar yükselmesi gerektiğiyle ilgili olmayacağı bir döneme hızla yaklaşıyoruz" dedi.

EURO DA DOLAR KARŞISINDA DEĞER KAYBETTİ

Euro da dolar karşısında değer kaybederek 1,18 seviyesine geriledi. Euro Bölgesi’nde büyüme verisi beklentilerin altında kaldı. Eurostat’ın ikinci tahminine göre, bölgenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYH), ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,6 arttı. Bu oran birinci tahminde yüzde 2 olarak açıklanmıştı.

Ayrıca, Almanya’da sanayi üretimi verisi de beklentilerin altında kaldı. Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) verilerine göre, sanayi üretimi temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1 azaldı. Beklenti ise yüzde 0,9 artış olmasıydı.

Etiketler: Dolar, Euro, döviz