Doğum Yapan, Yapacak Anne Adayları Dikkat: T.C. Kimlik Numarasıyla Ödeme Alabileceksiniz!

2022 doğum parası ne kadar, kimler doğum parasından yararlanabilir yazımızda hazırladık. Sizler de doğum parası başvurusu yaparak doğumdan sonra doğum parası almaya hak kazanabilirsiniz.

Doğum Yapan, Yapacak Anne Adayları Dikkat: T.C. Kimlik Numarasıyla Ödeme Alabileceksiniz!

Doğum parası ücreti devlet tarafından her yıl yenilenir. Doğum parası, anne doğum yaptıktan sonra çocuk sayısına orantılı olarak ödenir. Doğum parası almak için bazı şartları taşımak gerekir, bu şartları taşıyan kişiler ilgili birimlere başvuruda bulunarak doğumdan sonra doğum desteğinden faydalanabilir.

2022 Doğum Parası Ne Kadar?

Doğum parası miktarı çocuk sayısına göre artış gösterir. Çocuk sayısına orantılı olarak farklılık gösteren doğum parası ücretleri 2022 yılında şu şekilde güncellenmiştir:

  •          İlk Çocuk İçin: 300 Türk Lirası
  •          İkinci Çocuk İçin: 400 Türk Lirası
  •          Üç ve Daha Fazla Çocuk İçin: 600 Türk Lirası

Doğum parası tek seferlik ödenek olduğundan dolayı doğan çocuk annenin kaçıncı çocuğu ise o miktarda ücret alınır.

Doğum Yardımından Kimler Faydalanabilir?

Doğum Yapan, Yapacak Anne Adayları Dikkat: T.C. Kimlik Numarasıyla Ödeme Alabileceksiniz! - Resim : 1

Doğum parasından yararlanabilecek kişiler doğumlarından hemen sonra başvuru yapacak olan kişilerdir. Doğum yardımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvuruda bulunan kişiler bazı şartları sağladıkları takdirde doğum yardımı alabilirler. Doğum parası yardımı kapsamında değerlendirilecek olan kişiler şu şekildedir:

  •          Yeni doğum yapmış olan anneler
  •          Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları
  •          Doğumdan önce 90 gün sigortalı olarak çalışmış olan anneler

Doğum Parası Başvurusu Nereye Yapılır?

Doğum parası başvurusu için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet merkezlerinde yer alır. Doğumdan hemen sonra Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmetler binalarına giderek başvuru dilekçesi vererek başvuru sürecini başlatabilir.

Çalışmayan Anneler Doğum Parası Alabilir Mi?

Çalışmayanlar için doğum parası uygulaması mevcut değildir. Yeni doğum yapmış bir annenin doğum parası almak için doğumdan önce 3 ay sigortalı olarak çalışmış olması gerekir. Eğer çalışmamışsa doğum parası yardımından faydalanması mümkün değildir.

Süt Parası Ne Kadar?

Süt parası ücreti yeni doğum yapan annelere verilen bir ödenektir. Yeni doğum yapan anneler çocuk parasına oranla doğum parası verilirken süt parası için çocuk sayısına dikkat edilmez. Süt parası sabit olarak 316 TL olarak ödenir.