Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden NATO Liderler Zirvesinde bir araya geldi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden NATO Zirve Toplantısında, Liderlerin ve Hükümet Başkanlarının bir araya geldiği Karargah toplantısının ardından ikili görüşme gerçekleştirdiler. Görüşmede ana gündem maddelerinin yanı sıra Biden Erdoğan'ın nezaket gösterisi karşısında basın mensupları önünde teşekkür etti. Erdoğan'ın ülkesi adına son yıllarda NATO için çabaları ve ittifakın büyümesi adına herkesten çok fazla emek verdiğini ve bundan dolayı ilişkilere olumlu yansıyacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden NATO Liderler Zirvesinde bir araya geldi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden NATO Zirve Toplantısında, Liderlerin ve Hükümet Başkanlarının bir araya geldiği Karargah toplantısının ardından ikili görüşme gerçekleştirdiler. Görüşmede ana gündem maddelerinin yanı sıra Biden Erdoğan'ın nezaket gösterisi karşısında basın mensupları önünde teşekkür etti. Erdoğan'ın ülkesi adına son yıllarda NATO için çabaları ve ittifakın büyümesi adına herkesten çok fazla emek verdiğini ve ortaya koyulan mücadele sebebiyle ilişkilerde farklı bir dönemin başlayıp olumlu adımlar atılacağını belirtti. Dün akşam gerçekleşen 4'lü ortak bildiri anlaşması imzalanması adına Biden, Erdoğan'a teşekkür etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden görüşmesinden gündem maddeleri;

  • İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreci
  • Türkiye'ye F-16 teslimatı ve F-35 gerginliği
  • Yunanistan'ın Ege adalarını silahlandırması 
  • Suriye'ye düzenlenecek operasyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden arasında görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. Heyetler arası toplantıda önemli gelişmeler yaşandı. Biden görüşme sonrasında basın önünde Erdoğan'a teşekkür etti. Türkiye'nin Ukrayna Savaşında barış çalışmaları ve tahıl krizinin çözümünde oynadığı rolün önemine bianen artık bölgesel gelişmelerden ziyade, artık küresel olumsuzlukların giderilmesinde de Türkiye'nin aktörler arasına son yıllarda giriş yapmasına vurgu yapıldı. Türkiye, sadece toprakların ve bölgesinde gelişen olaylara müdahale edip olumsuzlukları tersine çevirip düzeltmekle kalmayıp aynı zamanda çok uluslu sorunların çözümünde ev sahibi devlet rolüne bürünüyor. Böylelikle küresel meydanda gelişen problemlerin çözüm odaklı merkezine değinerek katkıda bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden görüşmesine Beyaz Saraya tarafından, ''Biden ve Erdoğan, Ege ve Suriye'de istikrarı sürdürmenin öneminden bahsetti. Biden, yapıcı ikili ilişkileri sürdürme isteğini yineledi. Liderler, hükümetler arasındaki yakın istişareyi sürdürme kararı aldı. Biden, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya ile imzaladığı üçlü anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Liderler, Rus saldırganlığına karşı Ukrayna'nın savunmasına devam eden desteği ve tahıl ihracatı önündeki Rus engellerinin kaldırılmasını ele aldı.'' dedi.

Etiketler: NATO, Erdoğan Biden