Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır, şartları nelerdir, gerekli evraklar nasıl temin edilir? Çekişmeli boşanma davası hakkında bilinmesi gereken bütün detayları yazımızda bulabilir, davanız için önemli hususları öğrenebilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davası açmak için ilk şart eşlerin resmi nikahlarının olmasıdır. Dini nikah ile boşanma davası açmak isteyen kişilerin dava talepleri reddedilir. Çekişmeli boşanma davası taraflar arası hukuki anlaşmazlığın meydana geldiği durumlarda açılan boşanma davalarıdır. Çekişmeli boşanma davası açmak için eşlerden herhangi birinin yerleşim yerinde bulunan Aile Mahkemesine başvurması, Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine vereceği dilekçe ile başvurması yeterli olur.

Çekişmeli Boşanma Davası Neden Açılır?

Çekişmeli boşanma davasının sebepleri eşler arası anlaşmazlığın olması, taraflardan birinin boşanmak istemiyor olması ya da hukuki anlaşmazlığın ortaya çıkmasıdır. Evli çiftlerin boşanma davası açmasına sebep olan bazı durumlar şu şekildedir:

  • Sadakatsizlik
  • Şiddetli Geçimsizlik
  • Eşi Darp Etme
  • Evi Terk Etme

Bu durumlardan herhangi biri meydana geldiği zaman eşlerden herhangi biri çekişmeli boşanma davası için dilekçe yolu ile başvuruda bulunabilir.

Çekişmeli Boşanma Davasının Koşulları Nelerdir?

Çekişmeli boşanma davası şartları boşanma davasının geçerli olması için yerine getirilmesi gereken durumlardır. Çekişmeli boşanma davası açılabilmesi için taraflar arası anlaşmazlık olması en büyük şarttır. Çekişmeli boşanma davası için gerekli koşullar şunlardır:

  • Evliliğin bitmesini isteyen ve bu sebeple boşanmak isteyen bir eş varken diğer eşin evliliği bitirmek istemiyor olması,
  • Evliliği her iki tarafın da bitirmek istemesine rağmen boşanma sonucu doğacak olan hukuki durumlar konusunda anlaşamamazlık meydana gelmesi.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır? - Resim : 1

Çekişmeli boşanma davasının sürdüğü zaman aralığı bazı hususlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı durumların meydana gelmesi çekişmeli boşanma davasının uzamasına neden olur. Çekişmeli boşanma davasının süresini etkilemekte olan bazı durumlar şunlardır:

  • Karşı tarafın kusurluluğunun ortaya konulup konulmaması,
  • Tarafların haklılık durumları,
  • İddiaların ispat edilmesi,
  • Delillerin mahkemeye sunulması ve mahkeme tarafından incelenmesi.

Çekişmeli Boşanma Davasına Tarafların Katılması Gerekir mi?

Çekişmeli boşanma davasına katılım için kişi ya da kişinin avukatı mutlaka olmalıdır. Tarafların kendileri bizzat mahkemeye katılamıyorsa avukatlarının mahkemeye katılması gerekir. Çekişmeli boşanma davası esnasında taraflardan birisi duruşmaya katılmazsa dosyası, 3 ay içerisinde yenileninceye kadar mahkeme tarafından işlemden kaldırılır.

Etiketler: boşanma, dava