Bu besini asla sofralarınızdan eksik etmeyin, güçlü bir immün için tüketmeniz şart! Zararı hiç yok, faydası çok çok!

Eskilerin her gün güne bir diş sarımsak ile başlamasının bilimsel bir dayanağı olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan son araştırmalar sarımsağın pek çok hastalığı yok ettiğini gösterdi.

Bu besini asla sofralarınızdan eksik etmeyin, güçlü bir immün için tüketmeniz şart! Zararı hiç yok, faydası çok çok!

Pek çok hastalık kronik ya da kronik olmayan bir şekilde sağlığımızı tehdit etmeye devam ediyor. Kronik rahatsızlıkların en büyük problemi ise, ömür boyu bu hastalıkla mücadele etmek ve beslenmeden kullanılan ilaçlara kadar pek çok konuda hayatımızda köklü bir değişikliğe gitmek zorunda kalıyor olmamız oluyor. Beslenme demişken, bazı besinleri beslenme programına almak, vücudun hastalıklar ile savaşmasını çok daha kolaylaştırıyor.

Kronik bir hastalık olan yüksek kolesterol, önemsenmediği için bilim dünyasında ‘sessiz katil’ olarak da adlandırılıyor. Zira düşmeyen kolesterolün sonucunda kalp krizi ve felç riski bulunuyor. Bu nedenle yüksek yağ içeren gıdalardan uzak durmak kaçınılmazken; buna ek olarak bir de beslenme listesine ek iyileştirmeler ve takviyeler eklemek gerekiyor. Bilim dünyasına göre bu takviye kesinlikle sarımsak!

SON ÇALIŞMALAR SARIMSAĞIN KOLESTEROLÜ DÜŞÜRDÜĞÜNÜ GÖSTERİYOR

Bu besini asla sofralarınızdan eksik etmeyin, güçlü bir immün için tüketmeniz şart! Zararı hiç yok, faydası çok çok! - Resim : 1

Sarımsağın immün sistemi güçlendirdiği bilinse de hangi hastalığa ne kadar iyi geldiği konusunda birtakım şüpheler bulunuyordu. Bu şüphelerin giderildiğini açıklayan isim Doktor Deborah Lee oldu. Yapılan son araştırmaların sarımsak tüketimi yapan kişilerin kolesterolünün düştüğünü gösterdiğini belirten Dr. Lee; “Sarımsak, lipit düşürücü özelliklere sahip güçlü bir antioksidan olan allisin içerir. Günde yarım ila bir diş sarımsak tüketmenin kolesterolü yüzde 10 oranında düşürdüğüne inanılıyor” dedi. Açıklamalarının devamında yapılan 14 çalışmadan bahseden Dr. Lee, şu ifadeleri kullandı:

“Sarımsak veya plasebo ile tedavi edilen hiperkolesterolemili hastalar üzerinde yapılan 14 çalışmanın 2018 meta-analizinde, düzenli sarımsak alımı toplam kolesterolü ve düşük yoğunluklu lipoprotein kötü kolesterolü önemli ölçüde düşürdü ve yüksek yoğunluklu lipoprotein iyi düzeylerini yükseltti.”

SARIMSAK SADECE KOLESTEROLE İYİ GELMİYOR

Açıklamalarının devamında araştırmanın diğer bulgularından bahseden Dr. Lee; “Trigliserit seviyeleri (kanda bulunan bir tür yağ) üzerinde hiçbir etkisi olmadı. Çalışma katılımcıları günde 0,3 ila 20 gram yaşlı siyah sarımsak, sarımsak yağı veya sarımsak tozu aldı ve dört hafta ile 10 ay arasında takip edildi. Yazarlar, sarımsağın bağırsaktan kan dolaşımına kolesterol emilimini azaltabileceğini öne sürdüler.  Sarımsak, kolesterol üretmek için gerekli olan skualen monooksijenaz ve HMG-CoA enzimlerini inhibe eder ve bu nedenle kolesterol sentezini doğrudan azaltabilir. Sarımsak ayrıca safra asidi salgısını artırmak için karaciğer fonksiyonu üzerinde spesifik etkilere sahiptir, kolesterolün parçalanmasına ve atılmasına yardımcı olur” diye konuştu. Öte yandan sarımsağın pek çok hastalığa da iyi geldiği öğrenildi.

Düzenli sarımsak tüketmek kan şekeri ve kolesterol üzerinde düşürücü bir etkiye sahip iken; aynı zamanda bakterileri, mantarları ve parazitleri öldürmede de vücuda yardımcı oluyor. Karaciğeri koruyan sarımsak, aynı zamanda; bağışıklığı güçlendiren, yüksek tansiyonu düşüren, saç dökülmesini azaltan ve kireçlenmeye iyi gelen pek çok faktörü de beraberinde getiriyor. Öte yandan iyi bir idrar söktürücü olan sarımsak, cinsel performansı artırmada da oldukça etkili.

Etiketler: sarımsak, faydaları