B12 Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Hangi Hastalığa Sebep Oluyor?

Gündelik hayat içerisinde vücudun talep ettiği enerjiyi alabilmek ve hastalıklara karşı direnç geliştirebilmek oldukça önemlidir. Vücut içerisinde belirli vitamin eksikliğinden kaynaklı olarak hastalıklara daha çabuk yakalanır. Özellikle B12 eksikliği bu duruma neden olabilir. B12 eksikliğinden kaynaklı olarak hangi hastalıklar oluşur? B12 eksikliği nasıl fark edilebilir? Konunun detayları haberimizde…

B12 Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Hangi Hastalığa Sebep Oluyor?

İnsan vücudu belirli vitamin ve mineralleri gündelik hayat içerisinde tüketerek eksikliğini yaşar. Dışarıdan ek takviye ile ancak bu eksiklik tamamlanabilir. Vücuttaki eksik vitaminler, kansızlık hastalığı başta olmak üzere sinirsel problemler ya da vücut ağrılarına neden olabiliyor. B12 eksikliği sinir sisteminde büyük hasara neden olabiliyor.

Beyin Sağlığı için Oldukça Önemli!

B12 suda rahatlıkla çözünebilen bir yapıya sahiptir. Vücut sağlığı için önemli bir rol oynarken beyin fonksiyonlarının da sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Vücutta üretilemeyen B12 genellikle ek takviye gıdalar ve hayvansal ürünler yolu ile alınabilir.

B12 Eksikliği Neden Olur?

B12 Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Hangi Hastalığa Sebep Oluyor? - Resim : 1

B12 eksikliği genellikle vücudun vitamin eksikliğinden kaynaklanır. Bunun dışında dışarıdan yapılan mide ameliyatı müdahalesi ya da etten uzak bir beslenme tarzı da eksikliğine neden olabiliyor. Daha çok sebzeler çok fazla pişirildiğinde içerisindeki vitaminini kaybediyor. Bu da eksikliği tetikleyen sebeplerden biri haline geliyor.

B12 Eksikliği Nasıl Giderilebilir?

B12 eksikliğini giderebilmek için farklı tedavi yolları bulunuyor. Kişinin gündelik hayatta basit bir şekilde takviye alabilmesi ilaç yoluyla sağlanabiliyor. Genellikle damar yolundan enjeksiyon ile de alınabilmektedir. B12 eksikliğinin vücuttaki nedeni öncelikle araştırılmalı ardından tedavi sürecine dönük yapılabilecekler tasarlanmalıdır.

B12 Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

B12 eksikliği sadece yetişkinlerde değil bebeklerde ve ileri yaş gruplarında da fark edilebilir. Tedbir almak ve vaktinde müdahale edebilmek vücudun hastalıklara karşı direnç kazanabilmesini, savunma geliştirebilmesini sağlayacaktır. B12 eksikliğinden kaynaklı olarak kişi kendisini uykusunu almış olsa bile yorgun ve halsiz hissedebilir. Gündelik hayattaki faaliyetlerini gerçekleştirebilecek enerjiyi kendinde bulamayabilir. Özellikle unutkanlık problemi sıklıkla artmaya başlar. Bununla beraber:

●     Saç dökülmeleri

●     Tırnak kırılmaları hız kazanır.

●     Kalp çarpıntısı problemi nüks edebilir.

●     Gün içinde çok fazla duygu durumu değişikliği yaşanır.

●     Kişi bir anda kendini mutsuz depresif ve aşırı sinirli halde bulabilir.

●     Çok fazla üşüme problemi çeken ve kendini yorgun hisseden kişiler B12 eksikliği yaşıyor olabilir.

Etiketler: b12 vitamini