Asgari ücret zammı kafaları karıştırırken yeni bir detay ortaya çıktı!

Enflasyonun giderek arttırdığı şu günlerde gözler asgari ücrete yapılacak olan ocak ayı zammına çevrildi. Şimdiden birtakım hesaplar ortaya konmaya başlanmışken maaşı asgari ücretin üzerinde olanlar için bir boşluk olduğu fark edildi. İşte ilgili grupta bulunan çalışanların maaşlarına yansıtılabilecek olan zam oranlarına ilişkin ayrıntılar…

Asgari ücret zammı kafaları karıştırırken yeni bir detay ortaya çıktı!

Geçtiğimiz senenin son ayında toplanan Asgari Ücret Belirleme Komisyonu ek kararlar ile birlikte tarihi bir asgari ücret zammına imza atarak, ocak ayı zammının yüzde 50,5 olmasına karar verdi ve böylelikle güncel tutar 4 bin 253 TL 40 kuruşa yükseldi. İlk etapta asgari ücret çalışanlarını oldukça sevindiren bu gelişme, yılın başı itibari ile açıklanmaya başlanan FED faiz artırımı kararları, şubat ayının sonunda başlayan Rusya- Ukrayna savaşı ve diğer etkenler ile enflasyonun artmasına ve zam oranının kısa sürede eriyerek çalışanların hayal kırıklığına uğramalarına yol açtı.

Giderek artan enflasyon karşısında asgari ücret ile geçim konusunda büyük problemler yaşamaya başlayan tüketiciler, asgari ücrette tekrar iyileştirmeye gidilmesini talep etmeye başladı. Bu taleplere ilk etapta kulak tıkanırken sonrasında hükümet yetkilileri tarihte ilk kez asgari ücret için ara zam kararı aldı. Alınan ara zam kararının ardından haziran ayının sonunda tekrar toplanan Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, yüzde 30’luk zamma işaret etti ve tutar 5 bin 500 TL’ye yükseltildi.

Asgari ücretin sene içerisinde iki kez zam almış olması tarihte ilk kez gözlenen bir durum olurken halen çok çeşitli faktörler çerçevesinde artmaya devam eden enflasyon, yapılan son zammın dahi kısa süre içerisinde erimesine sebep oldu. Gözler ocak ayı zammına çevrilirken hali hazırda asgari ücretin üzerinde maaş alan çalışanlara hangi oranda zam yapılacağı ise araştırılmaya başlandı.

YENİ ASGARİ ÜCRET KONUŞULMAYA BAŞLANDI!

Asgari ücret zammı kafaları karıştırırken yeni bir detay ortaya çıktı! - Resim : 1

Temmuz ayından sonra açıklanan enflasyon verileri ile birlikte ocak ayında asgari ücrete yansıtılacak olan zam oranı konusunda tahminler gelmeye başlandı. Hükümet yetkililerinin yapmış oldukları açıklamalara bakıldığında asgari ücret ocak ayı zammının enflasyonun üzerinde olacağına kesin gözü ile bakılırken kulislerden gelen bilgiler yeni asgari ücretin 7.500- 10.000 TL aralığında olacağının düşünülmesine sebep oldu.

ASGARİ ÜCRET ÜSTÜ MAAŞ ALANLARA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Asgari ücretin belirlenmesi diğer çalışanların maaşlarını da etkileyecek. Hali hazırda asgari ücretin üzerinde maaş alan çalışanlara ne kadar zam yapılacağı ise yasal prosedür ile sınırlandırılmamış durumda. Yani asgari ücret üstü maaş alanların maaşlarına, işveren inisiyatifinde zam yansıtılacak ve bu zam en az enflasyon farkı oranında olacak.