Araç sahipleri Resmi Gazete'de yayımlandı 81 ilde yeni dönem o tarihte başlayacak zorunlu olacak!

Arabası olan herkesi ilgilendiriyor! Resmi Gazete ile yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında araç sahiplerine yeni bir zorunluluk daha getirildi. Araçlarda alkol kilidi zorunluluğu o tarihte geliyor. Alkol kilidir nedir, fiyatları kaç TL sorusunun yanıtı haberimizde sizleri bekliyor.

Araç sahipleri Resmi Gazete'de yayımlandı 81 ilde yeni dönem o tarihte başlayacak zorunlu olacak!

Son dönemde trafikte yaşanan ölümlü kazaların sayısında yaşanan artış sonrasında Resmi Gazete ile yeni nesil güvenlik sistemlerine ilişkin düzenleme yayımlandı. 26 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında araç sahiplerini ilgilendiren çok sayıda düzenleme hayata geçirildi. 

Motorlu Araçlar ve Römorkları ile Bunların Aksam, Sistem ve Ayrı Teknik Ünitelerinin Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin İdari Şartlar Hakkında Yönetmelik, Acil Durum Şeritte Tutma Sistemlerine İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik, Alkol Kilidi Kurulum Ön Hazırlığına İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik ile Sürücü Dalgınlık ve Dikkat Uyarı Sistemine İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik olarak 4 ayrı yönetmelik ile yeni döneme dair kurallar belirlendi. 

ARAÇLARA ALKOL KİLİDİR NEDİR?

Yayımlanan yönetmelikler arasında en dikkat çeken Alkol Kilidi Kurulum Ön Hazırlığına İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik (AB/2021/1243) düzenlemesi oldu. motorlu araçlarda alkol kilidi kurulum ön hazırlığı ile ilgili tip onayı için teknik gerekliliklere ilişkin hükümleri ve bunların uygulanmasına ait usul ve esasların belirlendiği yönetmelikte araçlara alkol kilidi zorunluluğu getirildi. 

Araç sahipleri Resmi Gazete'de yayımlandı 81 ilde yeni dönem o tarihte başlayacak zorunlu olacak! - Resim : 1

Alkol kilidi, adından da anlaşılacağı üzere alkolün etkisinde olan kişilerin araç sürmesini engellemek adına geliştirilen özel bir kilit sistemidir. Genelde anahtar üzerinden çalışır ve kişinin alkol testi sonucuna göre aracını kullanmasına izin verilir. Volvo S60 modelinde alkol kilidi bulunmakta olup bu test anahtar ile yapılmaktadır. 

Araç sahipleri Resmi Gazete'de yayımlandı 81 ilde yeni dönem o tarihte başlayacak zorunlu olacak! - Resim : 2

ARAÇLARA ALKOL KİLİDİ FİYATLARI NE KADAR, KAÇ TL?

Söz konusu düzenleme için uyulması gereken kurallar Resmi Gazete ile yayımlanarak duyurulurken Acil Durum Şeritte Tutma Sistemi, Alkol Kilidi Kurulum Ön Hazırlığı, Sürücü Dalgınlık ve Dikkat Uyarı Sistemi zorunluluğuna ilişkin mevzuat kapsamında M1 (Otomobil), M2 (Minibüs), M3 (Otobüs), N1 (Hafif ticari), N2 (Kamyonet), N3 (Kamyon) kategorilerinde ayrı ayrı belirlenen kurallar yönetmelik kapsamında 7 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Söz konusu düzenleme yeni üretilecek olan araçlarda zorunlu olacak. Düzenlemenin ana amacı ise araçlarda sürüş güvenliğini arttırmak, emisyon oranlarını azaltmak ve can mal güvenliğini sağlamak olarak açıklandı. 

Etiketler: resmi gazete, araba