Afrika’dan sıcak hava dalgası geliyor! Türkiye'nin her köşesinde etkisini gösterecek..

Türkiye, sonbaharın serinliğini yaşarken, Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası ülkeyi yeniden terletecek. Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sıcak havanın Çarşamba gününden itibaren etkili olacağını duyurdu. Ökten, sıcaklıkların yaz mevsimine göre daha düşük olacağını, ancak güneyde deniz sezonunun devam edeceğini belirtti işte ayrıntılar..

Afrika’dan sıcak hava dalgası geliyor! Türkiye'nin her köşesinde etkisini gösterecek..

Türkiye, Eylül ayı ile birlikte sonbahara merhaba dedi. Ancak, ülke kısa süreliğine de olsa yeniden yaz sıcaklarını yaşayacak. Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası, Türkiye’nin bir ucundan girip öteki ucundan çıkacak. Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten, bu konuda sosyal medya hesabından uyarılarda bulundu.

Çarşamba Gününden İtibaren Sıcaklar Başlıyor


Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Çarşamba gününden itibaren havaların tekrar ısınacağını duyurdu. Ökten, “Çarşamba gününden itibaren Afrika’dan sıcak hava dalgası geliyor. 2-3 gün, gündüzleri sıcak olacak.” dedi.

İstanbul 29 Dereceyi Görecek

Ökten, sıcak hava dalgasının etkisini en çok hissettireceği yerlerden birinin de İstanbul olduğunu belirtti. Ökten, “Bu süreçte İstanbul 29 derecelerde olacak. Yaz mevsimi gibi değil ama yine de serinlemek isteyenler için ideal bir hava.” ifadelerini kullandı.

Güneyde Deniz Sezonu Devam Edecek

Ökten, sıcak hava dalgasının güney bölgelerinde de etkili olacağını ancak bunun deniz sezonunu bitirmeyeceğini söyledi. Ökten, “Güneyde deniz sezonu devam edecek. Antalya 36, Adana 37, Aydın 38 derecelere çıkacak. Bu sıcaklar denize girmek için güzel bir fırsat.” dedi.

Afrika’dan sıcak hava dalgası geliyor! Türkiye'nin her köşesinde etkisini gösterecek.. - Resim : 1

Afrika’dan gelen sıcak hava dalgası ne zaman bitecek?

Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten’e göre, Afrika’dan gelen sıcak hava dalgası 2-3 gün sürecek ve Cumartesi günü sona erecek. Ökten, “Cumartesi günü sıcaklıklar normale dönecek. Sonbahar havası yeniden başlayacak.” dedi.

Sıcak hava dalgası sağlığı nasıl etkiler?

Sıcak hava dalgası, özellikle yaşlılar, çocuklar, kronik hastalar ve hamileler için sağlık riski oluşturabilir. Sıcak hava dalgası, vücut ısısının yükselmesine, sıvı kaybına, tansiyon düşmesine, baş ağrısına, bulantıya, kusmaya, bayılmalara ve hatta ölümlere neden olabilir.

Sıcak hava dalgasından korunmak için şu önlemleri alabilirsiniz:

Bol sıvı tüketin. Su, ayran, meyve suyu gibi içecekleri tercih edin. Alkol, kafein ve şekerli içeceklerden uzak durun.

Hafif ve serin tutan giysiler giyin. Pamuklu, açık renkli ve bol kıyafetler tercih edin. Şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanın.

Gölgeye çekilin. Güneşin dik geldiği saatlerde (10:00-16:00 arası) mümkünse dışarı çıkmayın. Eğer çıkarsanız gölge yerlerde durun.

Serin yerlerde kalın. Evde veya iş yerinde klima veya vantilatör kullanın. Eğer yoksa serin bir duş alın veya ıslak havlu ile vücudunuzu serinletin.

Sağlık sorunu yaşarsanız hemen yardım isteyin. Eğer kendinizde veya yakınlarınızda sıcak çarpması belirtileri görürseniz (ateş, kızarıklık, nabız yükselmesi, nefes darlığı, bilinç kaybı vb.) vakit kaybetmeden 112’yi arayın veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.