ABD Güvenlik Danışmanı, NATO Zirvesi öncesi Erdoğan ve Biden bir araya geleceğini açıkladı!

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenecek NATO Zirve toplantısı öncesinde Erdoğan ve Biden, Finlandiya ve İsveç'in son durumu hakkında bir araya geleceğini açıkladı. Amerika tarafında Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım kararında sergilediği tavır ve tutumun değiştirilmesi yönünde tavizler verileceğine dair iddialar bulunuyor. Uygulanılan silah ambargolarının kaldırılması ve ihracatının sağlanması için adımlar atılacak denildi.

ABD Güvenlik Danışmanı, NATO Zirvesi öncesi Erdoğan ve Biden bir araya geleceğini açıkladı!

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenecek NATO Zirve toplantısı öncesinde Erdoğan ve Biden, Finlandiya ve İsveç'in son durumu hakkında bir araya geleceğini açıkladı. Amerika tarafında Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım kararında sergilediği tavır ve tutumun değiştirilmesi yönünde tavizler verileceğine dair iddialar bulunuyor. Uygulanılan silah ambargolarının kaldırılması ve ihracatının sağlanması için adımlar atılacak denildi. Türkiye'nin sadece uygulanılan ambargolar değil aynı zamanda terör örgütlerine verilen lojistik ve maddi desteğin yanı sıra terör örgütleri liderlerine ev sahipliği yapılması konusunda da net tavır ve tutumları bulunmaktadır. 

Türkiye'nin kaygılarının giderilmesi için 3 ana başlığın tam anlamıyla Türkiye lehine çevrilmesi gerekmektedir. Silah ambargolarının kaldırılması, terör örgütlerine sağlanılan maddi ve lojistik desteğin kesilmesi ve terör örgütlerine sağlanılan ev sahipliği rolünden vazgeçilmesidir. Diğer başlık ve konuların toplantı esnasında ortak uzlaşma sonucu taraflar arası çıkar ve dengelerin göz önünde tutularak mutabık varılması beklenilmektedir. 

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, yarın Madrid'de başlayacak NATO Zirvesine ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya gelebileceğini açıkladı. Sullivan, Erdoğan ve Biden Madrid'de Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine itirazlarının ele almak için bir araya gelebilir. Gerçekleşecek görüşmede Türkiye tarafından Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım itirazlarının masaya oturtulacağına dair mesajda verildi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yönelik tüm sorunların Madrid zirvesinde çözülmesini beklemediğini söyledi. Buluşma amacının mümkün mertebede sorunların çözülmesi için çok çalışmak ve çözüm odaklı olunmaya vurgu yaptı. Böylelikle Türkiye tarafından ortaya konulan endişeler devam etmiş olsa da Madrid'de olacak zirve sonrası İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliklerinin eskisine nazaran güçleneceğini belirtti. Biden'ın konuyla ilgili diplomasi trafiğini 'çok yakından' takip ettiğini ifade etti.