Zengi Devleti’nin tarihi! Zengi Devleti ne zaman kuruldu, ne zaman yıkıldı? Zengi Devleti Türk mü?

TRT 1’in yeni tarihi dizisi Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi, 13 Kasım Pazartesi günü izleyiciyle buluşacak. Dizi, 12. yüzyılda Haçlılara karşı mücadele eden ve Kudüs’ü fetheden ünlü komutan ve hükümdar Selahaddin Eyyübi’nin hayatını anlatacak. Peki Selahaddin Eyyübi’nin ailesi ve devleti olan Zengi Devleti ne zaman kuruldu, yıkıldı ve Türk devleti miydi? İşte Zengi Devleti’nin tarihi ve Türklüğü hakkında merak edilenler.

Zengi Devleti’nin tarihi! Zengi Devleti ne zaman kuruldu, ne zaman yıkıldı? Zengi Devleti Türk mü?

Tarihi dizilerin vazgeçilmez adresi TRT 1, yeni bir yapımı daha ekranlara taşımaya hazırlanıyor. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi, izleyicileri 12. yüzyıla götürecek ve Haçlılara karşı verilen mücadeleyi ve Kudüs’ün fethini anlatacak. Dizinin başrolünde Selahaddin Eyyübi’yi Uğur Güneş, sevdiği kadın Süreyya’yı Dilin Döğer canlandıracak. Dizinin oyuncu kadrosunda ayrıca Mehmet Ali Nuroğlu, Kaan Çakır, Tuvana Türkay, Murat Han, Buse Varol, Seda Yıldız, Zeynep Kumral, Ece Özdikici, Sezgin Erdemir, Doğan Bayraktar, Özgür Cem Tuğluk, Yıldırım Gücük, Kaan Uluca, Sezgin Uzunbekiroğlu, Baran Andıç, Alou Traore gibi isimler yer alıyor. Dizinin çekimleri, İstanbul’un çeşitli yerlerinde gerçekleştiriliyor. Dizinin ilk bölümü, 13 Kasım Pazartesi günü saat 20.00’da TRT 1’de yayınlanacak. Peki Selahaddin Eyyübi’nin ailesi ve devleti olan Zengi Devleti ne zaman kuruldu, yıkıldı ve Türk devleti miydi? İşte Zengi Devleti’nin tarihi ve Türklüğü hakkında merak edilenler.Peki Selahaddin Eyyübi’nin ailesi ve devleti olan Zengi Devleti ne zaman kuruldu, yıkıldı ve Türk devleti miydi? İşte Zengi Devleti’nin tarihi ve Türklüğü hakkında merak edilenler.

Zengi Devleti ne zaman kuruldu?

Zengi Devleti, 1127 yılında Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah’ın Halep valisi Ak-Sungur’un oğlu İmadeddin Zengi tarafından Musul’da kuruldu. İmadeddin Zengi, Musul valisi olarak atandıktan sonra, Haçlılar’a karşı mücadele ettiği Halep’i de kendine bağlayarak, Kuzey Irak’tan Akdeniz’e kadar uzanan bir hükümet kurdu. İmadeddin Zengi, Haçlılar’a karşı yaptığı başarılı savaşlarla, Müslümanların kahramanı ve lideri oldu. 1144 yılında Urfa’yı Haçlılardan geri aldı ve böylece İkinci Haçlı Seferi’nin başlamasına sebep oldu. 1146 yılında Caber Kalesi’nin kuşatması sırasında öldürüldü.

Zengi Devleti ne zaman yıkıldı?

İmadeddin Zengi’nin ölümünden sonra, Zengi Devleti oğulları arasında paylaşıldı. İmadeddin Zengi’nin büyük oğlu Seyfeddin Gazi, Musul Atabeyliği’ni devraldı. Küçük oğlu Nureddin Mahmud Zengi ise Halep Atabeyliği’ni yönetti. Nureddin Mahmud Zengi, babasının izinden giderek, Haçlılar’a karşı savaştı ve Suriye’yi birleştirdi. Ayrıca Mısır’da Fatımiler’e karşı mücadele etti ve 1169 yılında Mısır’ı ele geçirdi. Nureddin Mahmud Zengi, 1174 yılında öldü. Nureddin Mahmud Zengi’nin ölümünden sonra, Zengi Devleti’nin Mısır bölgesi, Nureddin Mahmud Zengi’nin veziri olan Selahaddin Eyyubi tarafından yönetilmeye başlandı. Selahaddin Eyyubi, 1176 yılında Eyyubiler Devleti’ni kurdu ve Nureddin Mahmud Zengi’nin diğer topraklarını da ele geçirdi. Böylece Zengi Devleti sona erdi.

Zengi Devleti Türk devleti miydi?

Zengi Devleti, kurucusu ve hükümdarları Türk olan bir devletti. Zengiler, Oğuz Türkmenlerinin Afşar boyundandı. Zengi Devleti’nin resmi dili Türkçe idi. Zengi Devleti’nin ordusu, büyük ölçüde Türkmenlerden oluşuyordu. Zengi Devleti’nin kültürü, sanatı, mimarisi ve dinî anlayışı da Türk-İslam medeniyetinin bir parçasıydı. Zengi Devleti, Selçuklu Devleti’nin siyasi ve askeri mirasını devam ettiren bir Türk devletiydi.

Etiketler: Selahaddin Eyyubi, trt 1