TÜİK rakamı verdi 2023 yılı yeniden değerleme oranı hesaplandı cepler fena yanacak

TÜİK Ekim ayı enflasyonu ile 2023 yılı yeniden değerleme oranı rakamı da hesaplandı. 2023 yılı emlak vergisi, MTV, harç ve cezalara gelecek rekor zam belirlendi.

TÜİK rakamı verdi 2023 yılı yeniden değerleme oranı hesaplandı cepler fena yanacak

Milyonlarca kişinin hayatını doğrudan etkileyecek olan yeniden değerleme oranı için beklenen son rakam verildi. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından ilan edilen Ekim ayı enflasyon raporu ile gözler yeniden değerleme oranı rakamına çevrilmişti. 

2023 senesinde uygulanacak olan resmi zam oranı ile devletin tahsil etmiş olduğu pek çok vergi ve cezada rakamlar yeniden belirlenmiş oldu. Ekim ayı enflasyon rakamının ilan edilmesi ile beraber yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak hesaplandı. 

2023 YILI YENİDEN DEĞERLEME ORANI YÜZDE KAÇ OLDU?

Enflasyonda yaşanan yükseliş nedeniyle yeniden değerleme oranı da rekor kırdı. Açıklanan rakamlara göre ne yazık ki enflasyondaki yükseliş yeniden değerleme oranına da yansıdı. 2022 senesinde yüzde 36,2 olarak gerçekleşen yeniden değerleme oranı 2023 senesinde enflasyonda yaşanan yükselişin etkisi ile 122,9 olarak gerçekleşti. 

Rakamlarda yaşanan yükselişin etkisi ile yeniden değerleme oranı da rekora koşarken yaşanan yükseliş pek çok rakamda da rekor zam yapılmasına neden olacak. Bu rakamı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşürme yetkisi de bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu rakamı düşürmesi durumunda oran daha düşük bir seviyeye çekilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kesin rakam Resmi Gazete'de ilan ediliyor. Resmi Gazete ile yayımlanacak olan tebliğ sonrasında emlak vergisi, pasaport, MTV ve harçlarda uygulanacak olan nihai zam oranı da kesinleşmiş olacak. 

Etiketler: vergi