Telefonunuzdaki 'DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ'hemen açın! Sadece 30 saniyede aktif edin, depremde hayat kurtarıyor

Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda bir süredir var olan 'deprem uyarı sistemi', her geçen zamanda daha isabetli çalışmaya devam ediyor. Türkiye'de de kullanılabilen 'deprem uyarı sistemi'ni ayarlardan aktif etmek gerekiyor. Peki, Android deprem uyarı sistemi nasıl aktif edilir? Telefonda deprem uyarı sistemi nasıl açılır? İşte, Android deprem uyarı sistemini açmanın yolu...

Telefonunuzdaki 'DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ'hemen açın! Sadece 30 saniyede aktif edin, depremde hayat kurtarıyor

ABD merkezli yazılım ve donanım şirketi Google'ın Android işletim sistemi kullanan telefonlar için geliştirdiği deprem uyarı sistemi, dünya genelindeki depremleri algılayarak kullanıcılarına bildiriyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de de kullanıma açılan uyarı sistem, sadece bir yıl içerisinde oluşan birçok depremi saniyeler kala kullanıcılarına bildirdi.

 Telefonunuzdaki 'DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ'hemen açın! Sadece 30 saniyede aktif edin, depremde hayat kurtarıyor - Resim : 1

BİRÇOK DEPREMİ ÖNCEDEN HABER VERDİ

5 Ocak 2022 tarihinde Antalya'da meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremi haber veren sistem, depreme saniyeler kala kullanıcılarını bilgilendirerek belki de birçok can ve mal kaybını kaybını önlemeye yardımcı oldu.

3 milyardan fazla Android cihazda bulunan ivmeölçer donanımı sayesinde sarsıntı algılanıyor ve bölgedeki Android kullanıcılarına uyarı bildirimi gönderiliyor.

 Telefonunuzdaki 'DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ'hemen açın! Sadece 30 saniyede aktif edin, depremde hayat kurtarıyor - Resim : 2

KONUM BİLGİSİ HER ZAMAN AÇIK OLMALI

Google, deprem uyarı sisteminin her sarsıntıyı algılanabileceği konusunda bir garanti vermiyor ve depreme yakınlığınıza göre bildirim alıyorsunuz. Bu sebepten dolayı Google konumunuzun sürekli açık kalmasını tavsiye ediyor.

Deprem uyarı sistemi ilk olarak 2020 yılının başlarında Android kullanıcılarına sunuldu.

Çıktığında yalnızca ABD'de hizmet veren özellik, kısa süre içerisinde Türkiye, Yunanistan, Kazakistan ve Türkmenistan gibi birçok ülkeye yayıldı.

 Telefonunuzdaki 'DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ'hemen açın! Sadece 30 saniyede aktif edin, depremde hayat kurtarıyor - Resim : 3

ANDROID DEPREM UYARI SİSTEMİ NASIL AKTİF EDİLİR?

Android'de deprem uyarı sistemini aktif etmek için konum özelliğinizin sürekli açık olması ve internet bağlantısının olması gerekiyor.

Öncelikle telefonunuzun "Ayarlar" uygulamasına giriş yapın.

"Konum > Deprem uyarıları" yolunu takip edin.

Deprem uyarıları seçeneğini aktif edin.

Bu adımlarla birlikte deprem uyarı sistemini aktif edebilirsiniz. Söz konusu deprem uyarıları, konum ayarları kısmında gözükmüyorsa, maalesef cihazınız desteklemiyor demektir.

Konumunuzda veya yakınlarında oluşan depremlerin uyarı bildirimlerini alamayabilirsiniz. Bazen gelen uyarıyı depremden sonra da alabilirsiniz.

 Telefonunuzdaki 'DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ'hemen açın! Sadece 30 saniyede aktif edin, depremde hayat kurtarıyor - Resim : 4

GOOGLE DEPREMİ ÖNCEDEN NASIL BİLİYOR?

Google tarafından paylaşılan bilgilere göre, cihazlardaki ivmeölçerler sayesinde tüm veriler toplanıyor, işleniyor ve gerekirse sarsıntı konumuna yakın kullanıcılara uyarı gönderiliyor.

Ayrıca yalnızca sabit duran cihazlardan veri alınırken, böylece yanlış bilgi önleniyor.

Deprem erken uyarı sisteminin sadece Android telefonlarda olduğunu, iPhone telefonlarda olmadığını hatırlatalım.

Türkiye alev alev! Dönümlerce

Etiketler: deprem, Android, Google