Taşıt Takas Nedir? Taşıt Takas Nasıl Çalışır? Taşıt Takas Ücreti ve Detayları

Taşıt Takas sistemi 2020 yılında araç alış ve satış bedelinin eş zamanlı el değiştirmesi sırasında ortaya çıkabilecek riskleri önlemek için TakasBank uygulaması olarak devreye alınmıştır. Peki, Taşıt Takas Nedir? Taşıt Takas Nasıl Kullanılır? Taşıt Takas Nasıl Çalışır? Taşıt Takas Ücreti ve Detayları Hakkında Her Şey...

Taşıt Takas Nedir? Taşıt Takas Nasıl Çalışır? Taşıt Takas Ücreti ve Detayları

Taşıt alım ve satımında tarafları koruma altına alan “Taşıt Takas” sistemine e-Devlet üzerinden erişim sağlayabilme imkânı geldi. Peki, Taşıt Takas nedir? Taşıt Takas nasıl çalışır? Taşıt Takas nasıl kullanılır? Taşıt Takas sisteminin avantajları neler? İşte Taşıt Takas sisteminin kullanımı hakkında tüm detaylar… 

Taşıt Takas Nedir?

Taşıt Takas Nedir?

Taşıt Takas ile araç mülkiyetinin ve satış bedelinin eş zamanlı el değiştirmesi sırasında ortaya çıkabilecek riskleri önlemek için devreye alınmıştır. Taşıt Takas uygulaması, Takasbank, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği ortak çalışmasıyla 3 Şubat 2020 yılında vatandaşların hizmetine sunulmuştur. 

Taşıt Takas’a Nereden Girilir?

Taşıt Takas'a Nasıl Girilir?

3 farklı kanal üzerinden hizmet veren Taşıt Takas sistemine; tasittakas.com.tr, Taşıt Takas Google Play, App Store mağazasındaki mobil uygulamadan ve e-Devlet kapısı üzerinden ulaşılmaktadır. 

Taşıt Takas Nedir? Taşıt Takas Nasıl Çalışır? Taşıt Takas Ücreti ve Detayları - Resim : 3

Taşıt Takas Nasıl Çalışır?

Taşıt Takas sisteminin çalışmasını 3 basit adımda kolayca takip edebilir, daha sonra sisteme giriş yaparak işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Taşıt Takas Nedir? Taşıt Takas Nasıl Çalışır? Taşıt Takas Ücreti ve Detayları - Resim : 4

Özetle 3 adımda Taşıt Takas

  • Alıcı ve satıcı, www.turkiye.gov.tr/www.tasittakas.com.tr adreslerinden veya TaşıtTakas mobil uygulamasından sisteme girer ve gerekli bilgileri doldurur. Sistem alıcı ve satıcıyı eşleştirir.
  • Taşıt bedeli alıcı tarafından Takasbank'ın TR92 0013 2000 0000 0000 0580 97 no'lu hesabına gönderilir. Ödemenin sisteme kayıt esnasında bildirilen hesap numarasından gönderilmesi zorunludur.
  • Noter'de tescil işlemi gerçekleştiğinde, Takasbank tarafından taşıt bedeli içinden komisyon bedeli düşülerek satıcıya EFT ile gönderilir

Taşıt Takas Nedir? Taşıt Takas Nasıl Çalışır? Taşıt Takas Ücreti ve Detayları - Resim : 5

Taşıt Takas Nasıl Kullanılır?

Bir aracı kullanırken güvenliğiniz için ihtiyacınız olan her şey düşünülmüştür ama aracınızı satarken ya da araç satın alırken güvenliğinizi sağlayan bir sistem yoktur. İşte riski en aza indiren taşıt takas sistemi bu sorunu gidermek için tasarlandı. 

Aracınızın alım satımını noter güvencesinde ve sadece üç adımda gerçekleştirebilirsiniz.

  • Birinci adımda alıcı ve satıcı tasittakas.com.tr adresinden veya taşıt takas mobil uygulamalarından sisteme giriyor ve gerekli bilgileri dolduruyor. Sistem alıcı ve satıcıyı eşleştiriyor. 
  • İkinci adımda taşıt bedeli alıcı tarafından Takas Bank’ın hesabına gönderiliyor. Bu adımların herhangi birinde yapılan işlemler ret geldiği takdirde para alıcının hesabına geri EFT yapılıyor.
  • Üçüncü adımda noterde tescil işlemi gerçekleştiğinde Takasbank tarafından taşıt bedeli içinden sistem kullanım bedeli düşülerek satıcıya EFT ile gönderiliyor.

Tüm bu adımlarda bilgileriniz güvence altına alınıyor. Taşıt Takas sistemi sayesinde kullanıcılar tüm dijital platformlarda pratik bir arayüzle yüz yüze görüşerek güvenle alım-satım işlemi yapabiliyor.

Taşıt Takas Sisteminin Avantajları

Taşıt Takas Sisteminin Avantajları

Satıcıya sağladığı avantajlar

  • Paranın sahte çıkması veya çalınması risklerinden sizi korur.
  • Satış bedelinin, alıcı tarafından Takasbank’a gönderildiğini ve Takasbank tarafından özel bir hesapta bloke edildiğini anlık olarak sorgulayabilirsiniz. Noterde tescil öncesi paranızın bloke edildiği görülmeden tescil yapılmaz, Noterde imzanızı güvenle atabilirsiniz.
  • Noterde işlem gerçekleştikten kısa bir süre sonra paranız, kayıt esnasında bildirdiğiniz hesabınıza EFT ile gönderilir.
  • Taşıt satış bedeli Takasbank nezdinde bloke edildiğinden ve tescil sonrasında otomatik olarak hesabınıza geçeceğinden alıcıya olan güven probleminize çözüm sunulmuş olur.
  • Basit ve kullanıcı dostu ekranlar sayesinde işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
  • İşlemin her aşamasında kısa mesaj (SMS) ve elektronik posta ile bilgilendirileceğinizden süreç hakkında tam olarak bilgi sahibi olursunuz.
  • İşlemlerin her aşamasını www.turkiye.gov.tr / www.tasittakas.com.tr adreslerinden ve mobil uygulamadan “Devam Eden İşlemlerim” seçeneği ile kolaylıkla takip edebilirsiniz.

Alıcıya sağladığı avantajlar

  • Nakdin taşınması esnasında paranın çalınması veya kaybolması risklerinden sizi korur.
  • Taşıt bedeli Takasbank’ ta bloke edileceğinden ve satış sonrasında satıcı hesabına geçeceğinden satıcıya olan güven probleminize çözüm sunulmuş olur.
  • Basit ve kullanıcı dostu ekranlar sayesinde işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
  • İşlemin her aşamasında kısa mesaj (SMS) ve elektronik posta ile bilgilendirileceğinizden süreç hakkında tam olarak bilgi sahibi olursunuz.
  • Satış işleminin iptal edilmesi durumunda, Takasbank’a gönderdiğiniz paranız, kayıt esnasında bildirdiğiniz hesabınıza iade edilir.
  • İşlemlerin her aşamasını www.turkiye.gov.tr / www.tasittakas.com.tr adreslerinden ve mobil uygulamadan “Devam Eden İşlemlerim” seçeneği ile kolaylıkla takip edebilirsiniz.

Taşıt Takas Ücreti Ne Kadar?

Taşıt Takas Sistemi ile gerçekleştirilen tescil işlemleri, 52.5 TL’si Noterler Birliği’nin payı olan ve satıcı taraftan tahsil edilen toplam 105 TL gibi düşük bir maliyetle gerçekleşmektedir. Ücret satıcıya EFT ile gönderilecek satış bedelinden düşülerek tahsil edilmektedir.

Etiketler: Taşıt Takas