SGK, 10 yılda emeklilik şartlarını açıkladı! Sigorta girişi o tarihten önce olan herkes...

Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilik hayali kuran vatandaşlar için önemli bir duyuruda bulundu. Kurum, 10 yılını dolduran ve belirlenmiş olan tarihlerden önce sigorta bildirimi yapılmış olan herkesin, erken emekli olabileceğini bildirdi. İşte SGK’nın emeklilik açıklamasına ilişkin ayrıntılar…

SGK, 10 yılda emeklilik şartlarını açıkladı! Sigorta girişi o tarihten önce olan herkes...

Emekli olmak, işgücünün azalacağı yaşlılık dönemini maddi olarak garanti altına almak isteyen her vatandaşın birincil planları arasında yer almaktadır. Bu planların gerçekleşebilmesi için ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan emeklilik şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli olmak isteyen vatandaşlar için genel çerçeveden bakıldığı zaman 3 şart belirlemiştir. Bu şartlar yaş, sigortalılık süresi ve prim ödemesidir. Bu üç şartı, kendi özellerinde belirlenmiş olan kurallar çerçevesinde yerine getiren her Türk vatandaşı, devletten emeklilik maaşı alma hakkına sahiptir. Ancak burada önemli olan nokta, ilgili şartların bazı durumlara göre esnetildiğinin ve buna bağlı olarak da erken emekliliğe erişilebileceğinin bilinmesidir.

Geçmiş yıllara dönüp bakıldığı zaman sigorta kanununda birçok değişiklik yapıldığına rastlanmaktadır. Bu kapsamda ilgili değişikliklerin kanunlaşmasından ötürü ortaya çıkan mağduriyetlerin sıfırlanması adına, emeklilik başlığı altında her dönemde bazı kurallar çerçevesinde esnetme yapılmıştır. Bu esnetmenin baş rolünü ise sigorta giriş tarihi üstlenmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu, bazı gruplarda yer alan vatandaşların, ilk sigortalılık tarihini ele alarak erken emekli olma hakkı tanımaktadır. Kamu kurumu, bu konu başlığına ilişkin ayrıntılı açıklamayı yapmıştır.

Erken Emekli Olmak Mümkün Mü?

Erken emekli olmak, işgücü tükenen ancak henüz emeklilik şartlarını sağlamamış olan vatandaşların sıklık ile araştırdıkları bir konu başlığıdır. Erken emekli olmanın mümkün olduğu, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından da açıklanmıştır. Malullük, meslek hastalığı, sigorta giriş tarihi, yaş ve diğer faktörler değerlendirildiğinde bazı gruplar için erken emeklilik hakkı tanınmaktadır.

3600 Günden Erken Emekli Olmak Nedir?

SGK, 10 yılda emeklilik şartlarını açıkladı! Sigorta girişi o tarihten önce olan herkes... - Resim : 1

3600 günden erken emekli olmak, gündemde sık sık yer alan bir konudur. Bu başlık, sigorta giriş tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişileri kapsamaktadır. 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 günlük prim ödemesini tamamlayan kadınlar 50, erkekler ise 55 yaşında erken emekli olabilmektelerdir.

Erken Emeklilik İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Erken emeklilik şartlarını yerine getirmiş olan kişilerin, bağlı bulundukları SGK Müdürlüğüne dilekçe vermeleri gerekmektedir.