Sağlıklı bir uykunun temeli belli oldu! Haftada bir değiştirirseniz apandisit, gonore ve zatürre gibi hastalıklardan korunursunuz!

Gelişim ve günlük rutinlerin aksamaması için gerekli olan sağlıklı uyku hali için temiz nevresim takımlarının büyük bir önem taşıdığı ortaya çıktı. Uzmanlar nevresimlerin değişmemesi halinde yakalanılabilecek olan hastalıkları açıkladı.

Sağlıklı bir uykunun temeli belli oldu! Haftada bir değiştirirseniz apandisit, gonore ve zatürre gibi hastalıklardan korunursunuz!

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur” anlayışına hiçbirimizin karşı çıktığı yok. Ancak, sağlam bir vücut için sadece spor yeterli değil. Uzmanlar, sağlam bir vücut için spor kadar düzenli beslenme ve uykunun da gerekli olduğunu düşünüyor. İyi bir uyku, anksiyeteyi engellemekten; vücut gelişiminin daha sağlıklı bir hale gelmesine kadar pek çok şeyi etkiliyor. İyi bir uyku ise, temiz çarşaflar ile geliyor.

Mis kokulu çarşafın uyurken verdiği huzuru bilmeyen yoktur. Ancak uzmanlar, bu noktada huzurdan daha fazlasından bahsediyor. Hijyenik koşullarda uymanın sağlık açısından çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, değişmeyen çarşafların pek çok hastalığı beraberinde getirebileceğini söylüyor. Üstelik bu hastalıklar arasında ölümcül olacak kadar riskli hastalıklar da var.

ÇARŞAFLAR APANDİSİT, GONORE VE ZATÜRRE RİSKİ TAŞIYOR

Sağlıklı bir uykunun temeli belli oldu! Haftada bir değiştirirseniz apandisit, gonore ve zatürre gibi hastalıklardan korunursunuz! - Resim : 1

Bir süredir uyku düzeni ile sağlık arasındaki çalışmaları yoğunlaştırmış olan bilim dünyasının son araştırması, hijyen ile iyi bir uyku arasındaki bağlantıyı bir kez daha ortaya koydu. Daha sağlıklı bir uyku için yüksek hijyen şartken; araştırma sonucuna göre değişmeyen çarşafların apandisit, gonore ve zatürre gibi hastalıklara yakalanma riskini ortaya çıkardığı öğrenildi.

Her gece uyku sırasında ölü deri hücrelerini, sıvılarını ve yağları dışarı atan vücudun attığı bu şeyleri nevresime geçirdiği biliniyordu. Bilinmeyen ise, araştırma sonucu ile ortaya çıktığı gibi bu salgıların astımdan alerjik reaksiyonlara kadar pek çok hastalığa yol açabileceği oldu. Bu noktada alerjik reaksiyon gibi kronik rahatsızlığa olanlara ya da grip gibi enfeksiyonel rahatsızlıklar geçirenleri uyaran uzmanlar, her gün çarşaf değiştirmek gerektiğini belirtti.

ÇARŞAFLARINIZI HAFTADA EN AZ 1 KEZ YIKAYIN

Uzmanlara göre, hasta değilseniz ya da kronik herhangi bir rahatsızlığınız yoksa haftada en az bir gün çarşaflarınızı yıkamanız ve değiştirmeniz gerekiyor. Cleveland Clinic dermatolog Alok Via, vücudumuzda kendi hücrelerimizden daha fazla bakteri organizması olduğunu hatırlatarak, konuya ilişkin şu açıklamaları gerçekleştirdi:

“Ölü deri hücrelerinin çarşaflarınızda kalmasına izin verdiğinizde, bu bakteriler gelişebilir. Uzman, cildinize geri dönerlerse folikülite yol açabilir.”