Sağlığınıza iyi gelecek olan bu baharata yer açın! Mutfağın müthiş aroması kekik, şifa deposu çıktı! Faydaları içerisinde yok yok!

Mutfakta çok sık kullanılan baharatlardan biri olan ve yemeğe hem koku hem de eşsiz bir tat veren kekik isimli baharat, sadece leziz yemekler ortaya çıkarmıyor. Aynı zamanda kekik, şifa sunuyor.

Sağlığınıza iyi gelecek olan bu baharata yer açın! Mutfağın müthiş aroması kekik, şifa deposu çıktı! Faydaları içerisinde yok yok!

Sağlıklı bir beslenme programının olmazsa olmazını dengeli ve düzenli beslenme olarak sık sık hatırlatan uzmanlar, aynı zamanda bazı hastalıklara iyi gelen ve bağışıklığı güçlendiren besinleri de beslenme programına almayı öneriyor. Yapıları gereği metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayan baharatlar da sağlıklı bir beslenmenin temelini oluşturan gıdalar arasında yer alıyor. Fazla tüketildiğinde mideye zarar verecek olan diğer baharatların aksine kekik, pek çok kullanımı ile başta mide olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi geliyor.

Thymus vulgaris olarak bilinen çok yıllık bitkinin yapraklarından ve çiçeklerinden buhar distilasyonu yöntemiyle elde edilen kekik yağı olmak üzere pek çok kullanımı ile tam bir şifa deposu olan kekik isimli bitki, nane ailesine ait bir baharat olarak mutfakta sıkça yer alıyor. Kekiğin mideye olan yararlarını sık sık kamuoyuna hatırlatan uzmanlar, son olarak kekiğin bilinmeyen faydalarını da açıklayarak, sofralardan bu baharatın ve yağının eksik olmamasını öneriyor.

KEKİK YAĞI, PEK ÇOK FAYDA SAĞLIYOR

Yemek pişirmeden ağız gargaraları ile aromaterapiye kadar pek çok alanda kullanılan kekik ve kekik yağı; antiseptik, antibakteriyel, antifugal ve sakinleştirici özellikleri sayesinde pek çok hastalığa ve soruna karşı vücudun savaş açmasında yardımcı olan besinler arasındaki yerini alıyor. Özelikle bel ağrılarını gidermede oldukça etkili olduğu bilinen kekik yağının bazen sürme; bazen tüketme; bazen ise koklama yoluyla halihazırda devam eden bilimsel tedaviyi desteklemede kullanılması öneriliyor.

Özellikle kanser türleri üzerinde etkisi olduğu bilinen kekik yağı, rahim kanserine karşı vücudun bağışıklığını destekleyen besinler arasında sayılıyor. İltihaplı ciltlerin iyileştirilmesinde kemik hastalarında ortaya çıkan ağrılara kadar pek çok faydaya sahip olduğu bilinen kekik yağının aynı zamanda burkulma gibi durumlarda masaj yöntemi ile kullanılması halinde bölgeyi sakinleştirdiği biliniyor.

Solunum yolu rahatsızlıklarında kekik yağı kullanımı ile bronşit gibi hastalıkların iyileşme süreci hızlanabilir.

KIŞ AYLARINDA KEKİK YAĞINI DAHA SIK TÜKETMEK GEREKİYOR

Sağlığınıza iyi gelecek olan bu baharata yer açın! Mutfağın müthiş aroması kekik, şifa deposu çıktı! Faydaları içerisinde yok yok! - Resim : 1

Soğuk havalarının artması nedeniyle özellikle kış aylarında artan solunum yolu enfeksiyonu olan grip, nezle veya bronşit gibi hastalıkların tedavi sürecini kısaltan kekik, bu hastalıkların ortaya çıkardığı öksürüğü de kesiyor. Özellikle şekeri dengelemesi ile bilinen kekik, iyi bir idrar söktürücü olarak da uzmanlarca tavsiye ediliyor.

Bağırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi gelmesinin yanı sıra sakinleştirici bir etki yaratan kekik yağı, antiviral özelliği bulunduğu için mantar tedavisinde de sıkça kullanılan yağlardan biri oluyor. Öte yandan kekik yayının az bilinen faydaları arasında ağız ve diş sağlığı problemlerinin çözmeye yardımcı olması yer alıyor.