Patiswiss markası çalıntı mı? İsviçreli Patiswiss AG'den, Patiswiss'e çalıntı suçlaması

Küflü çikolata krizi sonrası gündeme gelen Ankara merkezli çikolata üreticisi Patiswiss hakkında, İsviçre merkezli Patiswiss AG şirketinden 'çalıntı marka' çıkışı gündeme bomba gibi düştü. Patiswiss Çikolata'dan Patiswiss AG'ye cevap gecikmedi. Peki, Patiswiss markası çalıntı mı çıktı? İşte detaylar...

Patiswiss markası çalıntı mı? İsviçreli Patiswiss AG'den, Patiswiss'e çalıntı suçlaması

İsviçre merkezli Patiswiss AG, ‘küflü çikolata’ iddialarıyla Türkiye gündeminde yer alan Ankara merkezli çikolata üreticisi Patiswiss hakkında bir açıklama bulundu.

Patiswiss AG, Ankara merkezli Patiswiss Çikolata ile herhangi bir iş ilişkisi bulunmadığını belirtti ve markanın çalıntı olduğunu iddia ederek, geçmişte marka koruma ihlali nedeniyle dava açtıklarını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Ankara merkezli Patiswiss şirketinden de karşı açıklama yapıldı. Şirket, hukuki haklarını koruyacaklarını açıkladı.

Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu istifa etmişti 

Patiswiss Çikolata’nın CEO’su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu, bir müşteriyle sosyal medyada yaşadığı ‘küflü çikolata’ tartışmasının ardından Türkiye gündemine gelmişti. Müşterinin küflü ürün şikayeti üzerine Tunaoğlu’nun sosyal medyada tepki göstermesi ve ardından müşteriye karşı “tehditkâr” ifadeler kullanması büyük tepki çekmişti. Elif Aslı Yıldız, tepkilerin artması üzerine paylaşımını silmiş olsa da olaylar büyümeye devam etmiş ve Tunaoğlu özür dileyerek CEO’luk görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Patiswiss markası çalıntı mı? İsviçreli Patiswiss AG'den, Patiswiss'e çalıntı suçlaması - Resim : 3
Patiswiss, Ankara

Tüm bu gelişmelerin ardından Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu’nun geçmişi, eşi Sinan Tunaoğlu ve Patiswiss sahibi kim gibi konular hakkındaki detaylar merak edilmişti.

Patiswiss AG’den Patiswiss’e ‘çalıntı marka’ suçlaması

Gündemden düşmeyen Patiswiss hakkında bu kez İsviçre merkezli Patiswiss AG ‘çalıntı marka’ iddiasını gündeme taşıdı. 

Patiswiss markası çalıntı mı? İsviçreli Patiswiss AG'den, Patiswiss'e çalıntı suçlaması - Resim : 5

Patiswiss AG: Geçmişte yasal işlem başlattık

Patiswiss AG’nin Linkedin hesabından yapılan açıklamada, “Merkezi İsviçre’nin Gunzgen kentinde bulunan Patiswiss AG’nin Ankara, Türkiye merkezli Patiswiss Çikolata ile herhangi bir iş ilişkisi bulunmamaktadır. Benzer ürün gruplarına ilişkin herhangi bir iş ilişkisi yoktur ve iki şirket başka bir bağlamda bağlantılı değildir. Patiswiss AG İsviçre, Patiswiss AG İsviçre'nin ticari marka korumasının ihlalleri birkaç ülkede tescil edildiğinden, geçmişte birkaç kez ticari marka yasası kapsamında Patiswiss Çikolata aleyhine yasal işlem başlatmıştır.” denildi.

Patiswiss marka tescil belgelerini paylaştı.
Patiswiss marka tescil belgelerini paylaştı.

Patiswiss Çikolata: Hukuki haklarımızı koruyacağız

Patiswiss AG’nin açıklamasının ardından Patiswiss Çikolata’da açıklama gecikmedi. Marka tescil belgelerinin paylaşıldığı açıklamada, “Kuruluşumuzdan itibaren tüketicilerimize karşı şeffaflık ilkesiyle hareket eden markamıza yönelik sosyal medya dezenformasyonlarıyla ilgili bir açıklama yapma gereği doğmuştur. Tüketicilerimizi yanıltıcı paylaşımlara karşı dayanak belgelerin hazırlanma süreci başlatılmış olup karalama kampanyası müddetince hukuki haklarımızı ve sevenlerimizi koruyacağımızı bildiririz.” ifadelerine yer verildi.

Patiswiss olayı ne?

Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu
Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu

Bir tüketici Patiswiss marka çikolataların küflendiğine ilişkin fotoğrafları paylaşarak, “Küflenmiş çikolataya ilk defa şahit oluyorum. Üstelik son tüketim tarihine daha var. Muhtemelen tedarik zinciri sürecinde muhafaza koşullarında bir sorun var” diye yazdı.

Paylaşımına Patiswiss’in Yönetim Kurulu Başkanı Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu’nu da etiketledi. Tunaoğlu, tüketiciyi sert ifadelerle hedef alırken avukatlarıyla da tehdit etti. Tunaoğlu, tüketiciye, “Karşında biz ve dev MİGROS var” cevabını verdi.

Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu söz konusu paylaşımını silmeden önce şu ifadeleri kullandı:

“Bu ürünler hayatta küflenmez biliyor musun? Hadi doğru diyelim. Sen bence acil şekilde evindeki nem oranına falan baya bir bakmalısın. Bir de Linkedin’de paylaşacak hiç başka içeriğinin olmaması ne acı. Haklısın pirim yapmak için bize baya ihtiyacı var herkesin. Baksana aşağıya ‘çöp’ falan yazanlara. Bizim avukatların marka Karalama, Marka değeri düşürme vs' den neler isteyeceğinden herkes habersiz. Ayrıca! Bize böyle bir durum olsa söyler telafisini istersin! Karşında senin dev MİGROS ve biz varız. Herkes ürünün öyle arkasındaki! Haydi size kolay gelsin. Avukatlarımız iletişime geçecektir sizinle ama ben kendi işimi kendim çözmeyi severim.”