Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi Necmeddin Eyyub Kimdir, Nereli? Selahaddin Eyyübi Necmeddin Eyyub’u kim oynuyor?

Seda Yıldız, TRT 1 ekranlarında yayınlanan Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi dizisinde Selahaddin Eyyubi’nin babası Necmeddin Eyyub’u canlandıran oyuncudur. Peki Seda Yıldız kimdir ve Necmeddin Eyyub rolü nasıl hazırlandı? İşte Seda Yıldız’ın biyografisi ve dizideki karakteri hakkında merak edilenler.

Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi Necmeddin Eyyub Kimdir, Nereli? Selahaddin Eyyübi Necmeddin Eyyub’u kim oynuyor?

Seda Yıldız, 1978 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. 2000 yılında Devlet Tiyatroları’nda göreve başladı. 2004 yılında ise İstanbul Devlet Tiyatrosu’na atandı. Birçok tiyatro oyununda rol alan Seda Yıldız, aynı zamanda sinema ve televizyon projelerinde de yer aldı. Seda Yıldız, 2009 yılında yönetmenliğini Mahsun Kırmızıgül’ün yaptığı Güneşi Gördüm filminde oynadı. 2010 yılında ise yine Mahsun Kırmızıgül’ün yönettiği New York’ta Beş Minare filminde rol aldı. Seda Yıldız, 2012 yılında TRT 1’de yayınlanan Seksenler dizisinde Fehime karakterini canlandırdı. 2015 yılında ise Star TV’de yayınlanan Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinde Safiye Sultan’ın cariyesi Dilruba Sultan’ı oynadı. Seda Yıldız, 2017 yılında ise TRT 1’de yayınlanan Payitaht Abdülhamid dizisinde Bidar Kadın Sultan’ı canlandırdı. Seda Yıldız, halen TRT 1’de yayınlanan Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi dizisinde Selahaddin Eyyubi’nin babası Necmeddin Eyyub’u oynamaktadır.

Necmeddin Eyyub kimdir?

Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi Necmeddin Eyyub Kimdir, Nereli? Selahaddin Eyyübi Necmeddin Eyyub’u kim oynuyor? - Resim : 1
Necmeddin Eyyub, Selahaddin Eyyubi’nin babası ve Eyyûbîler Hanedanı’nın atası olan Kürt komutandır. Babası Şadi bin Mervan, Bağdat şehrinin valisi olan Bihruz’un yakın arkadaşıydı. Bihruz, nüfuzunu kullanarak Necmeddin Eyyub’un Tikrit’in kumandanlığına atanmasını sağlamıştır. Necmeddin Eyyub, 1138’de görevinden alınarak Musul Atabeyi İmadeddin Zengi’nin hizmetine girmiştir. İmadeddin Zengi’nin ölümünden sonra oğlu Nureddin Mahmud Zengi’ye bağlı kalmıştır. Nureddin Mahmud Zengi, Necmeddin Eyyub’u Baalbek valisi yapmıştır. Necmeddin Eyyub, 1173 yılında attan düşerek yaralanmış ve yaralarının enfekte olması sonucu ölmüştür. Necmeddin Eyyub’un 6 oğlu ve 2 kızı olmuştur. En ünlü oğlu ise Kudüs’ü fetheden Selahaddin Eyyubi’dir.

Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi Necmeddin Eyyub Kimdir, Nereli? Selahaddin Eyyübi Necmeddin Eyyub’u kim oynuyor? - Resim : 2

Seda Yıldız, Necmeddin Eyyub rolü için nasıl hazırlandı?


Seda Yıldız, Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi dizisinde Necmeddin Eyyub rolü için özel bir hazırlık yaptığını söyledi. Seda Yıldız, Necmeddin Eyyub’un hayatını ve dönemini araştırdığını, ayrıca at binme ve kılıç kullanma dersleri aldığını belirtti. Seda Yıldız, Necmeddin Eyyub’un Selahaddin Eyyubi’ye verdiği eğitimi ve ilhamı yansıtmaya çalıştığını, aynı zamanda karakterin duygusal yönünü de göstermeye çalıştığını ifade etti. Seda Yıldız, Necmeddin Eyyub rolünü oynamaktan büyük bir onur duyduğunu ve dizinin izleyiciler tarafından beğenilmesini umduğunu dile getirdi.