Koronavirüs geçirdiyseniz, mutlaka bu semptomlara dikkat edin! Unutkanlığınız, koronavirüsün yan etkisi olabilir!

Koronavirüs sonrası ortaya çıkan semptomların koronavirüs geçirmek ile ilgili olabileceği bilim dünyası tarafından keşfedildi. Özellikle bir konu üzerine yoğunlaşan bilim insanları, vatandaşları uyardı.

Koronavirüs geçirdiyseniz, mutlaka bu semptomlara dikkat edin! Unutkanlığınız, koronavirüsün yan etkisi olabilir!

Tüm dünyayı 2019 yılının aralık ayından bu yana etkisi altına alan koronavirüs ya da COVİD-19 isimli salgın, bu yıl da kış aylarının gelmesiyle birlikte yükselişe geçmeye başladı. Koronavirüs kadar tehlikeli olabilecek olan koronavirüs sonrası ortaya çıkan semptomlara ilişkin konuşan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, özellikle bir konuda vatandaşları uyardı.

Prof. Dr. Tevfik Özlü’nün salgın sonrası akciğerlerde gelişen kalıcı hasarlara ek olarak bazı semptomların görülmeye başlamasına ilişkin gerçekleştirdiği açıklamalara katılan bir başka isim ise, Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sibel Velioğlu oldu. Arka arkaya uyarılarda bulunan her iki uzman da aynı konuya dikkat çekerken; aynı zamanda semptomlara karşı alınabilecek olan önlemleri açıkladı.

PROF. DR. TEVFİK ÖZLÜ’DEN KORONAVİRÜS UYARISI GELDİ

Koronavirüs geçirdiyseniz, mutlaka bu semptomlara dikkat edin! Unutkanlığınız, koronavirüsün yan etkisi olabilir! - Resim : 1

Bir süredir devam eden koronavirüs salgınında koronavirüse yakalanan kişilerde kalıcı hasarlar meydana geldiğini keşfetmiş olan bilim dünyasından yeni bir uyarı geldi. Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüse ilişkin yapılan son araştırmaların hastalık sonrası ortaya unutkanlık çıkarabileceği bulgusunu beraberinde getirdiğini belirtti. Prof. Dr. Özlü’nün açıklamalarında konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Koronavirüs sonrası ortaya çıkan sağlıkla ilgili uzayan sorunlar sadece akciğer ile ilgili olmayabiliyor. Farklı organlarda farklı sorunlar yaşayan hastalarımız var. Mesela bunlardan benim kendi hastalarım da gördüğüm yakınmaları söyleyeyim. Benim en çok gördüğüm unutkanlık. Koronavirüs sonrası ciddi bir unutkanlık problemi yaşayan hastalar var.”

PROF. DR. SİBEL VELİOĞLU DA AYNI KONUDA UYARDI

Prof. Dr. Tevfik Özlü’nün ardından bir uyarı da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sibel Velioğlu’ndan geldi. Koronavirüs sonrası hastaların yüzde 10 ile yüzde 20’sinde unutkanlık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Velioğlu, “2020’lerin başlarından beri dünya bu pandemi ile uğraşıyor. 2,5 yıldan sonra hastaların şikâyetlerini görmeye başladık. Baştan beri bunu görüyorduk ama şimdi çok daha iyi tanımaya başladık. Veriler yeterli mi, hayır. Daha çok araştırma ve bilimsel kanıt toplamak zorundayız. Ama şimdiye kadar elde edilen kanıtlara baktığımızda bu hastaların hastalığı geçirmeye başladığı günden beri bu şikâyetleri yaşayabildikleri veya hastalık iyileştikten sonra ortaya çıktığını ya da hastalıktan sonra dalgalanabildiğini; yani ortaya çıkıyor sonra geçiyor, tekrar çıkıyor. Biz bunu Covid sonrası durum olarak isimlendiriyoruz bugün bilimsel literatürde” açıklamalarında bulundu.

Açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Velioğlu, “Bazı hastalarda uzun sürebiliyor. Ne kadar sürüyor derseniz verirler bize şunu göstermiş özellikle bu tablonun olduğunu söyleyebilmemiz için Covid’den sonraki 3 ay içerisinde ortaya çıkıyor ve en az 2 ay devam ediyor. Yani Covid sonrası durum hafif ama uzun süren, kişinin günlük aktivitelerini yapmasını, işine dönmesini etkiliyor. Peki, kimler bu hastalığa ya da yüzde 10’luk 20’lik guruba kimler yakalanıyor derseniz bu konuda ilk dönemde yapılan çalışmalar hastalığın şiddetiyle ilişkilendirildi, yaşla, cinsiyetle ilişkilendirilirdi. Ama son veriler meta analiz dediğimiz çoklu çalışmalar bize gösterdi ki koronavirüs sonrası uzamış durumun kişinin cinsiyetiyle, yaşıyla, Covid hastalığını ağır geçirme ile veya altta yatan bir hastalığın olup olmamasıyla ilişkisiz yani hepimizde olabilir. Hatta çocuklarda bile görülen olgular var. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda bir aksiyon planını Avrupa’da planladı bugünlerde” diye konuştu.

Konuya ilişkin alınabilecek olan önlemlere de değinen Prof. Dr. Velioğlu, “Öncelikle normal hayata dönmeliyiz. Örneğin ne yapılabilir; nerede unutuyorsunuz notlar alabilirsiniz. Öncelikle sağlık olarak biyolojik olarak beslenmenize dikkat etmelisiniz. Metal egzersiz, bilişsel egzersizler yapılmalı. Matematik yapma gibi işlemler yapılabilir. Herkesin kendi şikâyetine göre hangi işlemi yapamıyor bu matematik de olabilir, bu hatırlamada olabilir ona göre egzersiz yapmasını öneriyoruz. Beynini sakin bırakıp bilişsel egzersizler yapılabilir” diyerek, açıklamalarını noktaladı.

Etiketler: koronavirüs, uyarı