Koronavirüs bitti derken; şimdi de Strep A enfeksiyonu başladı! Uzmanlardan uyarı üstüne uyarı geldi, 16 çocuk yaşamını yitirdi!

Son zamanlarda özellikle İngiltere’de görülen Strep A enfeksiyon vakaları, çocukları etkilemeye devam ediyor. Bu hafta itibariyle Strep A enfeksiyonları nedeniyle yaşamını yitiren çocukların sayısı 16’ya yükseldi.

Koronavirüs bitti derken; şimdi de Strep A enfeksiyonu başladı! Uzmanlardan uyarı üstüne uyarı geldi, 16 çocuk yaşamını yitirdi!

Çin’den başlayan koronavirüs salgını ile tüm dünyanın gündemi değişmiş ve özellikle de 2019 yılından 2021 yılının son aylarına kadar koronavirüsün etkisi altında kalınmıştı. Şimdilerde daha kontrollü bir şekilde devam eden ve vaka sayısı aşılama ile azaltılmaya başlanmış olan koronavirüs, hayatımızdan yavaş yavaş çıkmaya başlasa da dünya genelinde 6,5 milyon kişinin yaşamına mal oldu.

Genel olarak koronavirüsün yaşam şartlarını değiştirmesi ve birtakım alışkanlıklar getirmesi nedeniyle pek çok hastalığa göre daha çok ilgi görmesi oldukça olağan karşılansa da şimdilerde İngiltere’nin yeni kabusunun adı Strep A enfeksiyonları oldu. Daha önce de bu enfeksiyon ile mücadele eden İngiltere’de 2017 ile 2018 yılları arasında 10 yaşın altında olan dört çocuk Strep A enfeksiyonları nedeniyle yaşamını yitirmişti. Yeniden artmaya başlamış olan Strep A enfeksiyonları İngiltere’yi harekete geçirdi.

STREP A, İNGİLTERE’YE GERİ DÖNDÜ

Koronavirüs bitti derken; şimdi de Strep A enfeksiyonu başladı! Uzmanlardan uyarı üstüne uyarı geldi, 16 çocuk yaşamını yitirdi! - Resim : 1

Koronavirüs nedeniyle gündemden düşen Strep A enfeksiyonları, İngiltere’de yeniden baş göstermeye başladı. Daha önce 4 çocuğun yaşamını yitirdiği Strep A enfeksiyonlarının bu yıl itibariyle İngiltere’de öldürdüğü çocuk sayısı 16’ya yükseldi. Bunun üzerine tedbir alan İngiliz hükümet, yeni bir karar açıkladı.

Şimdiye dek enfeksiyona karşı kullanılan ilaçların tedarik edilmesinde sorunlar yaşandığını yalanlayan İngiltere hükümeti, dolaylı yoldan sorunun yaşandığını kabul eden bir karara imza attı. Enfeksiyonun tedavisinde hayati öneme sahip amoksisilin, sefaleksin, Penisilin V ve azitromisin ihracatını yasaklayan bakanlık, böylelikle tedarik sıkıntısını ilk kez doğrulamış oldu.

YASAK, KRALİYET ECZACILIK DERNEĞİ’Nİ MEMNUN ETTİ

Şirketlerin ilaç stoklamasının önüne geçmek için getirilen yasağı Kraliyet Eczacılık Derneği destekledi. Kraliyet Eczacılık Derneği adına konuşan Başkan Thorrun Govind açıklamasında; “Bu, şirketlerin artık bu ürünleri yurt dışına satamayacakları anlamına geliyor. Eczanelerin karşılaştığı zorluklar göz önüne alındığında, bu talimatı görmek olumlu” diye konuştu.

Öte yandan İngiltere’de kabus haline gelmiş olan Grup A streptokok (GAS) veya Strep A, boğazda ve ciltte bulunan bir bakteri hastalığı olarak tanımlanıyor. Söz konusu hastalık; öksürme, hapşırma ve cilt teması ile diğer kişilere geçiyor.

Etiketler: koronavirüs, Strep A