İstanbul’da asgari ücret tartışması: İlber Ortaylı’dan çarpıcı öneri..

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, hayat şartlarının pahalı olduğuna dikkat çekerek İstanbul’da asgari ücretin yasaklanması gerektiğini söyledi. Ortaylı’nın bu önerisi sosyal medyada tartışma yarattı. işte aytrıntılar..

İstanbul’da asgari ücret tartışması: İlber Ortaylı’dan çarpıcı öneri..

İstanbul’da yaşam şartlarının giderek zorlaşması, asgari ücretle geçinen milyonlarca insanı etkiliyor. Asgari ücretin yetersizliği, işsizlik, kira, ulaşım ve gıda fiyatları gibi sorunlar, İstanbul’da yaşayanların hayatını zorlaştırıyor. Bu konuda farklı görüşler ortaya atılırken, ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan sürpriz bir öneri geldi.

 

“ASGARİ ÜCRET VEREN MERDİVEN ALTI ŞİRKETLER YASAKLANMALI”

Katıldığı bir programda soruları yanıtlayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, asgari ücretle ilgili şunları söyledi:

“İstanbul’da asgari ücret yasak olmalıdır. Asgari ücret vererek geçinen merdiven altı tesislerin de İstanbul’da bulunmaması gerekir. Plastiğin ham maddesini alıyor kapak basıyor. Böyle yerler tabii asgari ücretli hatta daha daha düşük düşük ücretli işçi çalıştırıyor. Bu insanlara çok ehven geliyor. ‘Efendim sanayide işçi bulamayız’ diyor. Senin ki sanayici değil ki istismarhane.”

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın bu sözleri sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Bazı kullanıcılar Ortaylı’ya katılırken, bazıları da eleştirdi.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?

Asgari ücrete yılda iki kez zam yapılıyor. 2023 Temmuz ayında yapılan zamla asgari ücret 11 bin 500 TL olarak belirlendi. Fakat hayat pahalılığı nedeniyle asgari ücret alanlar, geçin sıkıntısı yaşamaya devam ediyor.

Asgari ücret ne zaman zamlanacak?

Asgari ücret her yılın Ocak ve Temmuz aylarında zamlanmaktadır.

Asgari ücret vergi dilimine girer mi?

Asgari ücret vergi dilimine girmez, gelir vergisi ve damga vergisi istisnasından yararlanır.

Asgari ücret net hesaplaması nasıl yapılır?

Asgari ücret net hesaplaması için brüt asgari ücretten SGK primi işçi payı ve işsizlik sigortası primi işçi payı düşülür.

Asgari ücret işverene maliyeti nedir?

Asgari ücret işverene maliyeti için brüt asgari ücrete SGK primi işveren payı ve işveren işsizlik sigorta fonu eklenir.

Asgari ücret kaç saat çalışma demektir?

Asgari ücret haftalık 45 saat çalışma demektir.