Enflasyon ve refah payı zammı etkileyecek.. 2024’te asgari ücret ne kadar olacak? İşte beklenen zam oranları!

Emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranları gündemdeki yerini korurken, asgari ücretliler de 2024 yılında ne kadar alacaklarını merak ediyor. Asgari ücret zammı için 6 aylık enflasyon verileri ve refah payı belirleyici olacak. Peki 2024 yılında asgari ücret ne kadar olacak? İşte asgari ücret zammı için beklentiler…

Enflasyon ve refah payı zammı etkileyecek.. 2024’te asgari ücret ne kadar olacak? İşte beklenen zam oranları!

2024 yılında asgari ücret zammı için enflasyon ve refah payı önemli bir rol oynayacak. Asgari ücret zammı için yasal prosedüre göre enflasyon verilerinin altında bir karar alınamayacağını belirten SGK Uzmanı Emin Yılmaz, “Bu yüzden enflasyon üzerinde bir rakam olması lazım. Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Bu rakamın 15 bin liranın da üzerine çıkacağını şimdiden öngörebiliriz” dedi.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR? 

Asgari ücret, işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gündelik hayatını idame ettirebilmesi için gerekli olan asgari ücret miktarını ifade ediyor. Asgari ücret, her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyonda işçi, işveren ve devlet temsilcileri yer alıyor. Komisyonun kararı oy çokluğu ile alınıyor.

2023 YILINDA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU? 

2023 yılında asgari ücret Ocak ayında yapılan zamla birlikte brüt 3 bin 406 lira artarak 10 bin 8 liradan 13 bin 414 liraya, net asgari ücret ise 2 bin 895 lira artarak 8 bin 506 liradan 11 bin 402 liraya yükselmişti. Asgari ücrete Ocak ayında yüzde 51,5 oranında zam yapılmıştı.

Enflasyon ve refah payı zammı etkileyecek.. 2024’te asgari ücret ne kadar olacak? İşte beklenen zam oranları! - Resim : 1

2024 YILINDA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK? 

2024 yılında asgari ücret zammı için henüz kesin bir rakam açıklanmadı ancak tahmini hesaplamalar yapıldı. Temmuz ayında yüzde 9,49, Ağustos ayında ise yüzde 9,09 olarak gerçekleşen enflasyon oranlarına göre iki aylık zam oranı yüzde 19,44 olarak belirlendi. Bu orana göre asgari ücretli çalışanın maaşı şimdiden 13.618 TL’ye çıktı.

Ancak Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon tahmini olan yüzde 58 baz alındığında yeni asgari ücret zammı için 15.041 TL rakamı öne çıkıyor. Ayrıca memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları da asgari ücret zammında referans olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan memur maaşı zammı için yüzde 40-45 seviyesinde artış yapılması beklediklerini söylemişti. Asgari ücrete de aynı oranda artış olması halinde refah payının da eklenmesiyle birlikte yeni asgari ücretin 16.500 TL’yi aşması mümkün görünüyor.