İngiltereli bilim insanları az önce açıkladı! Soğuk algınlığına yakalandıysanız hemen iyileşmek için bu yöntemleri mutlaka deneyin!

Kış aylarında daha sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarından biri olan soğuk algınlığının etkilerini en az indirmek ve hastalık sürecini daha kısa sürede atlatmak için çeşitli yöntemler, İngiltere’den geldi.

İngiltereli bilim insanları az önce açıkladı! Soğuk algınlığına yakalandıysanız hemen iyileşmek için bu yöntemleri mutlaka deneyin!

Kış aylarında soğuyan havayla birlikte daha düşük bir bariyere sahip olmaya başlayan immün sistem, mikroplara ve virüslere daha çabuk yenik düşüyor. Bu da kış aylarında daha sık hastalanmamıza ya da hastalıkları daha ağır geçirmemize neden oluyor. Hal böyle olunca özellikle nezle olarak da bilinen soğuk algınlığı, kış aylarında hayatımızda çok büyük bir yer kaplıyor.

Bir üst solunum enfeksiyon hastalığı olduğu için nefes almayı güçleştiren soğuk algınlığından bir an önce kurtulmak için pek çok yol deniyoruz. Bu konuda çalışmalar yürüten İngiltere’deki Reading Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalık uzmanı olan Dr. Simon Clarke ise, soğuk algınlığından bir an evvel kurtulmak için şimdiye kadar bildiklerimizin aksine bir şey öneriyor.

VÜCUDUNUZU SICAK TUTMAK İÇİN SUDAN YARARLANIN

Hasta iken vücudun en çok ihtiyaç duyduğu şey dinlenmek oluyor. Dinlenmek için iyi bir duş kaçınılmazken; genelde vücut ısısı düştüğünde örtünmemeyi ya da soğuk bir duş almayı öneriyorlar. Bunun tam tersini öneren Dr. Clark, vücut ısısı düşer ya da üşümeye başlarsanız bol buharlı bir duş almamız gerektiğini söylüyor. Bunun üst solunum yollarını hızla açacağını belirten Dr. Clarke, açıklamalarında şu ifadeleri kullanıyor:

“Eğer üşüyorsanız ve vücut ısınızı yükseltmeniz gerekiyorsa, banyo yapmak veya duş almak bunu yapmanın bir yoludur. Duştaki buhar sadece ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda mukusu incelterek tıkalı sinüslerinizi de temizler. Bu da daha kolay akmasını ve vücuttan gitmesini sağlar.”

BAHARATLARI HASTAYKEN DAHA ÇOK TÜKETİN

İngiltereli bilim insanları az önce açıkladı! Soğuk algınlığına yakalandıysanız hemen iyileşmek için bu yöntemleri mutlaka deneyin! - Resim : 1

Dr. Clarke’ın bir diğer önerisi ise, yürüyüş yapmak oluyor. Hasta iken temiz hava almanın önemine değinen Dr. Clarke, kısa süreli yürüyüşlerin daha hızlı iyileşmeleri sağlayacağını belirtiyor. Bunun yanı sıra baharatlı gıdaların tüketilmesini öneren Dr. Clarke, baharatın üst solunum yolunu tahriş ederek, daha hızlı bir açılma sağladığını söylüyor. Dr. Clarke’ın nezlelere son bir tavsiyesi daha bulunuyor.

Hasta olan kişinin bol bol su tüketmesi gerektiğini belirten Dr. Clarke, vücudun kendisini yenilemesi ve mukus zarını kayganlaştırması için sıvı tüketiminin her zamankinden daha çok olması gerektiğine dikkat çekiyor. Öte yandan Dr. Clarke’a bu konuda katılan Eczacı Thorrun Govind ise, “Bol miktarda sıvı içmeniz gerekiyor çünkü bu, mukus zarlarınızı kaygan tutacak. İnsanları biraz daha rahat hissetmenizi sağlayabileceği için ılık sıvı içmeye teşvik ediyoruz” diyor.