İki önemli tarih açıklandı! Uzmanlar uyarıyor: Bu tarihten önce dolar bozdurmak için acele etmeyin!

Dolar kurundaki sert düşüşün ardından uzman isimlerden gelen açıklamalar gündemin odağında. Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında yaşanan düşüşün, haftayı yükselişle kapatması kafaları karıştırdı. Yatırımcıların ilgi odağında olan bu dalgalanmalar hakkında, uzmanlar çeşitli açıklamalarda bulundu. Ünlü bir ekonomist ise belirli bir tarih vererek uyarılarda bulundu. İşte tüm bu gelişmelere dair ayrıntılar...

İki önemli tarih açıklandı! Uzmanlar uyarıyor: Bu tarihten önce dolar bozdurmak için acele etmeyin!

Döviz kurlarındaki dalgalanmaların yoğunlaştığı günlerde, yatırımcılar uzman isimlerin açıklamalarını merakla bekliyor. Yatırımcılar, geçtiğimiz hafta açıklanan Merkez Bankası faiz kararının ardından yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Beklenmeyen faiz artışı sonrasında dolar kurundaki düşüşe ilişkin ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut da görüşlerini paylaştı.

FAİZ KARARI SONRASI İLK DEĞERLENDİRME

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı sonrasında yatırımcıları adeta aklı şaştı. Uzman isimlerden açıklamalar bekleyen yatırımcıların sorularına cevaplar verildi.

 Faiz artırımının beklenenin üzerinde olmasıyla birlikte piyasadaki çoğu uzman tahmini suya düştü. Karar sonrasında yüzde 25'e yükselen faz oranlarının etkisiyle, dolar kuru 27,36 TL'den, 25,85 TL'ye geriledi. Cuma günü kapanışı ise 26,76 TL'den yaptı.

İki önemli tarih açıklandı! Uzmanlar uyarıyor: Bu tarihten önce dolar bozdurmak için acele etmeyin! - Resim : 2

DOLAR KURUNDAKİ DEĞER KAYBI

Faiz kararı sonrası dalgalanan piyasaya dair ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut açıklamalarda bulundu. Yeniçağ Gazetesi'nde yaptığı açıklamada "Eylül ayına dikkat" başlığını kullandı. Yazısında ihtiyaç kredisindeki faizlerin yükseldiğini belirten uzman isim faizlerin artması işsizliğin de artacağını ifade ettiğini vurguladı. Doların 25'e çakılmasıyla birlikte birilerinin düşük seviyelerden dolar sahibi olduğunu söyledi.

 Doların sadece 94 kuruşluk bir değer kaybı üzerine, "Bu kadar fedakârlık kur 94 kuruş düşsün diye mi yapıldı? Önceki yazımızda da belirttik kurun kalıcı düşüşü için ithalat ve ihracat arasındaki eksi durum düzelmeli ya da bunun düzelmesi adına somut işler yapılmalı. Temmuz ayında mal dengesi -73,6 milyar dolar olmuştu. Negatif reel faiz hâlâ devam ediyor, hatta enflasyon arttığı için faiz artışı aradaki farka gitti…" açıklamasında bulundu.

İki önemli tarih açıklandı! Uzmanlar uyarıyor: Bu tarihten önce dolar bozdurmak için acele etmeyin! - Resim : 3

O İKİ TARİHE DİKKAT

Faiz kararının ardından destekleyecek hamlelerin adına Eylül ayını işaret etti. Oldukça kritik bir olduğunu belirten uzman isim dolar kıtlığının azalmasından dolayı 19 Eylül'de New York'a gideceğini ve Goldman Sanchs merkezinde yatırımcılar ile bir araya geleceğini belirtti. Bakan Şimşek, sermaye için yatırımcıları Türkiye'ye davet edeceğini iddia ederek faiz konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönlendirmesi olmadığını ifade ederek faiz artışlarını göstereceğini söyledi.

 

Ünlü ekonomist açıklamalarının devamında ise konuşmasını şu şekilde sonlandırdı;

Bu toplantının bir başlangıç olacağını, kademeli şekilde Türkiye’ye yabancı sermaye girişlerinin başlayacağını ancak bu girişlerin ihtiyatlı yabancılar ile küçük miktarlarda olacağını değerlendiriyoruz. Eylül ayının diğer önemi ise 21’indeki Merkez Bankası kararı olacak. Burada da sıkı para politikasının devam ettiğine dair verilecek bir mesaj, Şimşek’in New York arayışlarını güçlendirecek ve yabancı girişlerine kapıyı açacaktır diye düşünüyoruz. Umarız Şimşek’in önü AKP içinden, yandaş medyadan ve düşük faize sırtını dayamış sanayi ve ticaret lobisi tarafından kesilmez…

 

Etiketler: dolar kuru