Herkesin sevdiği o yemek tam bir vitamin deposu çıktı! Kanserin savarı belli oldu! Her hafta bu yemeği mutlaka pişirin!

Son zamanlarda stresli yaşamın artışına ve kötü beslenme koşullarına da bağlı olarak daha sık görülmeye başlamış olan kanser türü hastalıklarına iyi gelecek olan yemek, Türk mutfağından çıktı.

Herkesin sevdiği o yemek tam bir vitamin deposu çıktı! Kanserin savarı belli oldu! Her hafta bu yemeği mutlaka pişirin!

Pek çok türü bulunan ve genellikle de göğüs, akciğer ya da bağırsak gibi hayati organlarda çıkan tümörlerin kötü huylu olması olarak yorumlanan kanser hastalığı, her geçen gün daha da yaygın bir şekilde görülür hale geldi. Vücudun farklı bölgelerinde çıkabilecek olan kanserin yayılması ise, uzmanların da kanser hastalarının da korkusu rüyası haline dönüştü.

Her şeyden önce moral ve tedavinin şart olduğu kanser hastalıklarında iyi bir beslenmenin de önemli olduğu uzmanlarca belirtildi. Bu kapsamda yemek masalarından eksik edilmemesi gereken yemeklerden biri olan ve Türk mutfağının geleneksel lezzeti olarak tanınan kuru fasulyenin tam bir kanser savar olduğu öğrenildi. Öte yandan kansere karşı yüksek koruyucu özelliği olduğu bilinen kuru fasulyenin faydalarını yapılan son araştırmalar somut bir şekilde ortaya koydu.

KURU FASULYE, KANSERİ ÖNLÜYOR

Herkesin sevdiği o yemek tam bir vitamin deposu çıktı! Kanserin savarı belli oldu! Her hafta bu yemeği mutlaka pişirin! - Resim : 1

Özellikle kanser hastalarının sık sık tüketmesi önerilen kuru fasulye, temelde kansere karşı savaş açması ve sahip olduğu güçlü antioksidan özellikler ile kanserojen maddelerin yok etmesi ile bağışıklığı güçlendiren ve kanseri önleyen gıdalar arasında yer almasıyla biliniyor. Lif, vitamin, mineral, demir, kalsiyum ve protein bakımından oldukça zengin olan kuru fasulyenin tek faydası da bu olmuyor.

Kanseri önlemede etkin bir rol oynadığı gibi kanserin yayılmasında da oldukça etkin bir rol oynayan kuru fasulye, sahip olduğu güçlü antioksidan özellikler sayesinde vücudun kansere karşı verdiği direnci de artırıyor. Öte yandan fasulye tüketiminin fazla olduğu Portekiz, İspanya gibi ülkelerde diğer ülkelere nazaran meme kanseri riskinin yüzde 50 daha düşük görülüyor olması uzmanlarca kuru fasulyenin faydalarından kaynaklanıyor.

KURU FASULYE, KANSER İLAÇLARININ ETKİSİNİ ÇOĞALTIYOR

Kansere savaş açan gıdalar arasında yer alan ve kanserin yayılmasını engellemede etkin bir yol oynayan besinlerden biri olan kuru fasulye, sadece bu işe de yaramıyor. Aynı zaman kanser ilaçlarının etkisini artıran kuru fasulye, içerisinde bulundurduğu 'inositol pentokisfosfat' adlı bir madde ile enzim baskılamaya ve böylelikle de ilaçların etkilerinin daha somut bir şekilde görülmesine destek oluyor.

Kanserin yanı sıra pek çok hastalığa şifa olan kuru fasulyenin yararlarının başında şekerli bir köke sahip olması nedeniyle kan şekerini dengelemesi geliyor. Düzenli yenilen kuru fasulyenin ömrü uzattığını gösteren çalışmaların olduğu bilim dünyasında aynı zamanda kuru fasulyenin obeziten koruduğu, kötü kolesterolü düşürdüğü ve kalp krizi ile diyabet riskini azalttığını gösteren çalışmalar da bulunuyor.