Fast Food tüketirken bir kez daha düşünün! Hazır gıdalar zamanla beyin hücrelerini yok ediyor

Tüketim çağında doğru beslenme rutinini geliştirebilmek gittikçe zorlaşıyor. Özellikle daha kolay erişilebilir olan hazır gıdalar, işlenmiş ve üzerinde oynanmış olan besin öğeleri zamanla beyin hücresine zarar veriyor. Tüketildiğinde beyine faydalı ya da zararlı gelecek besinler uzman tavsiyesiyle haberimizde…

Fast Food tüketirken bir kez daha düşünün! Hazır gıdalar zamanla beyin hücrelerini yok ediyor

Hazır gıdaların tüketimi üzerine yapılan araştırmalar beyinde yer alan hücreleri Alzheimer riskine kadar götürdüğünü ortaya koydu. Oksidatif adı verilen işlenmiş ve hazır gıdalar gün içerisinde çok fazla vücuda alındığında metabolik bozukluklara, beyin hücresinde zararara ve insülin direncinin düşmesine neden oluyor. Özellikle Alzheimera neden olan Nörofibri ve Amiloid plakların beyinde oluşumunu gerçekleştiriyor. Bu durum beyin hücrelerinin zamanla yok olmasına neden oluyor.

BEYNİ VE RUH SAĞLIĞINI DESTEKLEYİCİ YİYECEKLERE YÖNELİN!

Nöroloji uzmanı doktor Bengi Bahar Demirbağ konu üzerine: “Elbette ki kalp damar rahatsızlığı, diyabet hastalığı ya da obezite gibi problemler yaşayanlar sağlıksız beslenmeden kaynaklı olarak bu durumu oluşturuyor. Özellikle kanserde de beslenmenin rolü oldukça büyük. Fakat son dönemlerde beyin fonksiyonlarının da iyileştirilebilmesi için beslenmenin düzenlenmesi gerektiği fark edildi. Beyine sağlıklı gelecek ve kişisel olarak ruh haline destekleyecek olan gıdalar ön plana çıkmaya başladı” dedi.

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİDİR?

Fast Food tüketirken bir kez daha düşünün! Hazır gıdalar zamanla beyin hücrelerini yok ediyor - Resim : 1

Oksidatif gıdalar gereğinden fazla tüketildiğinde vücutta İnsülin direnci oluşuyor. Zamanla beyin hücreleri de bu durumdan olumsuz etkiliyor. Özellikle karbonhidrat değeri yüksek olan pasta, börek ve tatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Karbonhidrat barındıran bu besin öğeleri stres hormonunu tetikliyor. Bu duruma karşı beyin hasarını engelleyebilmek için içerisinde bol miktarda Omega 3 ve Koenzim barındıran balık tüketimi sağlanabilir.

Uzman doktor: “Çok fazla meyve ve sebze tüketmek serotonin salgılanmasını arttırır” dedi. Beyin ve ruh sağlığı için gerekli olan bu molekül kuruyemişlerde bol miktarda bulunuyor. Özellikle ceviz, susam ve kaju tavsiye ediliyor.

KESKİN ZEKA NASIL KAZANILIR?

Keskin bir zekaya sahip olabilmek için hafızayı güçlendiren besin öğeleri arasında kabuklu kuruyemişler, ceviz, yer fıstığı, badem, Omega-3 açısından zengin olan balık, kırmızı/beyaz et, tavuk, yumurta, bitter çikolata, kırmızı meyveler, ananas, havuç, siyah çay, tarçın ve beyni destekleyici E ve D vitamini tüketilebilir.

ALZHEİMER NASIL ÖNLENİR?

Alzheimer’ı önleyebilmek için hazır paketli gıdalardan uzak durulmalı, işlenmiş ürünler terk edilmelidir. Son yıllarda yapılan çalışmalar gösteriyor ki beyindeki sinir doku iltihaplanması Alzheimera yatkınlığı artırıyor. Bu da yanlış beslenmeden kaynaklanıyor. Özellikle kızartılmış yiyecekler ve hazır paketli ürünler bu durumu tetikliyor.