Erken emeklilik şartları güncellendi! 15 yıllık hizmet süresini tamamlayan herkes...

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emekli maaşı hakkından erkenden yararlanmak isteyen vatandaşlara, kamu kurumu tarafından önemli bir duyuru yapıldı. İşte erken emekliliğin güncellenen şartlarına ilişkin ayrıntılar…

Erken emeklilik şartları güncellendi! 15 yıllık hizmet süresini tamamlayan herkes...

İşgücünün yerinde olduğu genç ve orta yaş dönemlerinde atılan tüm adımlar, yaşlılık dönemlerinin garanti altına alınması için oldukça büyük bir önem teşkil etmektedir. Bu kapsamda yapılan prim ödemeleri, doldurulan yaş, sigorta başlangıç tarihi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emekli maaşı hesaplarında kullandığı formüllerde yer alan tüm değişkenler, dikkate alınmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu, herkesin emekli olacağı yaşı ve alacağı emekli maaşını kişi özelinde hesaplamaktadır. Bu kapsamda sigorta başlangıç tarihi ve prim ödeme tutarları oldukça büyü bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Sigorta başlangıç tarihinin erken olması ve prim ödemelerinin üst seviyelerden yapılmış olması, yüksek tutarlı emekli maaşı alınabilmesinde aktif olarak rol oynamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu, belirlemiş olduğu bazı durumlar çerçevesinde vatandaşların erken emekli olabilmelerine olanak sağlamaktadır. Ancak esnetilen emeklilik hizmetlerinden yararlanılabilmesi için de çeşitli şartların sağlanması gerekmektedir. Bu kapsamda “4500 günden emekli olma” ve “3600 günden emekli olma” başlıkları dikkatle incelenmelidir.

Erken emeklilik Nedir?

Erken emeklilik, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan yaş, sigortalılık süresi ve prim ödemesi şartlarının bazı durumlarda esnetilerek emeklilik döneminin öne alınmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistemden malullük durumu olanlar, sigortalılık döneminde hastalığa yakalananlar ve sigorta girişi 1999 tarihinden önce olan vatandaşlar yararlanabilmektelerdir.  

3600 Günden Erken Emekli Olmak Nedir?

Erken emeklilik şartları güncellendi! 15 yıllık hizmet süresini tamamlayan herkes... - Resim : 1

3600 günden erken emekli olmak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 8 Eylül 1999 tarihinde düzenlemeye gidilen sigorta kanunu kapsamında kurum tarafından tanımlanan bir haktır. Bu hak kapsamında sigorta giriş tarihi ilgili tarihinden önce olan, 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 günlük prim ödemesini tamamlayan herkes yararlanabilmektedir.

Erken Emeklilik Başvurusu Nereye Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun erken emeklilik hakkından yararlanarak en düşük seviyeden emekli maaşı almak isteyen vatandaşların, bağlı bulundukları SGK Müdürlüklerine şahsen başvuruda bulunmaları gerekmektedir. İlgili başvuru esnasında durumu belirten dilekçenin ve diğer kişisel bilgilerin ibraz edilmesi zorunludur.