Emekliye 2024’te 3 bin TL ek zam müjdesi! Seyyane zammı netleşiyor! SGK, BAĞ-KUR emeklileri dikkat..

Emekli maaşlarına yapılacak zam oranları, 15 milyon emeklinin merakla beklediği konuların başında geliyor. Temmuz ayında yapılan yüzde 25’lik zam beklentileri karşılamazken, Ocak ayında yüzde 30’luk zam öngörülüyor. işte detaylar...

Emekliye 2024’te 3 bin TL ek zam müjdesi! Seyyane zammı netleşiyor! SGK, BAĞ-KUR emeklileri dikkat..

Ancak bununla da yetinmeyen hükümet, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 3 bin TL seyyanen zam yapmayı planlıyor. Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit miktarda verilen zam anlamına geliyor. Böylece en düşük emekli maaşı 10 bin 500 TL’ye yükselmiş olacak. İşte detaylar...

 

Seyyanen Zam Ne Zaman Yapılacak?

Seyyanen zam, enflasyon kaynaklı gelir kaybının karşılanması ve maaşlar arası makasın büyümemesi için yapılmaktadır. Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir. Yani belli bir çalışan grubuna yüzdelik zam değil, eşit zam yapılmasıdır. Yüzdelik zamda herkes maaşına göre farklı zam alır. Seyyanen zamda ise zam örneğin 200 TL ise, herkesin maaşı o kadar artar. Bu açıdan seyyanen zam, düşük maaşlı çalışan için avantajlıdır. Yüksek maaş alan çalışanlar için dezavantajlı bir durumdur.

Seyyanen zam, Ocak 2024’te maaşlara yansıtılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından önümüzdeki günlerde seyyanen zam konusunda net bir açıklamanın da yapılması bekleniyor. Emekliler, seyyanen zam sayesinde Ocak ayında rahat bir nefes alacak.

Emekliye 2024’te 3 bin TL ek zam müjdesi! Seyyane zammı netleşiyor! SGK, BAĞ-KUR emeklileri dikkat.. - Resim : 2

Emekli Maaşları Ne Kadar Olacak?

Emekli maaşlarına yapılacak zam oranları, enflasyon verilerine göre belirlenecek. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 65’e yükseltti. Bu orana göre, Ocak 2024’te SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 30 oranında zam yapılması öngörülüyor. Buna ek olarak, 3 bin TL seyyanen zam da verilecek.

Bu hesaplamalara göre, en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL’den 10 bin 500 TL’ye çıkacak. En yüksek emekli maaşı ise 22 bin 500 TL’den 32 bin 250 TL’ye yükselecek. Emekli maaşlarına yapılacak artışın bir kısmının seyyanen, bir kısmının yüzdelik zam şeklinde yapılması sonucu en düşük emekli maaşı ile en yüksek emekli maaşı arasındaki makas da daralacak.

Emekliye Ek Zam Ne Zaman Verilecek?

Emekliye ek zam, Ocak 2024’te verilecek. Emekliler, Ocak ayında hem yüzdelik hem de seyyanen zam alacak. Böylece emekli maaşları, enflasyon karşısında korunmuş olacak. Emekliler, ayrıca Kasım ayında 5 bin TL emekli ikramiyesi de almıştı. Emeklilere verilen ekonomik destekler, geçim sıkıntısını azaltmayı amaçlıyor.

Emekliye Seyyanen Zam Ne Demek?

Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir. Yani belli bir çalışan grubuna yüzdelik zam değil, eşit zam yapılmasıdır. Yüzdelik zamda herkes maaşına göre farklı zam alır. Seyyanen zamda ise zam örneğin 200 TL ise, herkesin maaşı o kadar artar. Bu açıdan seyyanen zam, düşük maaşlı çalışan için avantajlıdır. Yüksek maaş alan çalışanlar için dezavantajlı bir durumdur. Seyyanen zam, enflasyon kaynaklı gelir kaybının karşılanması ve maaşlar arası makasın büyümemesi için yapılmaktadır.

Etiketler: emekli zammı