Emeklilere ikramiye şoku! Şartlara uymasına rağmen bu emekliler 5 bin TL ikramiye alamayacak!

Emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin TL ikramiye ödenmesine karar verildi. Ancak bu ikramiyeden sadece çalışmayan emekliler yararlanabilecek. Çalışan emeklilerin yanı sıra, özel banka sandıklarından emekli olan yaklaşık 150 bin kişi de bu haktan faydalanamayacak.

Emeklilere ikramiye şoku! Şartlara uymasına rağmen bu emekliler 5 bin TL ikramiye alamayacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından emeklilere tek seferlik 5 bin TL ödeme yapılacağını duyurdu. Ancak bu ödemeden sadece çalışmayan emekliler faydalanabilecek. Çalışan emekliler için ise torba kanun teklifine yeni bir madde eklendi ve bu madde mecliste çoğunluk oyuyla geçti.

CHP ise tüm emeklilere 15 bin TL verilmesini istedi ancak bu önerge AK Parti ve MHP’li vekiller tarafından kabul edilmedi.

SGK’nın 2023 yılı temmuz ayı istatistiklerine göre; toplam 15 milyon 497 bin emekli var ve bunların 3 milyon 972 bini dul-yetim aylığı alıyor. SGK’nın verilerine göre, 3 milyon 972 kişiden, hak sahipliği oranına göre emeklinin dul eşine 3 bin 750 TL, emeklinin yetim aylığı alan çocuğa da 1250 TL ödenecek.

Özel Sandık Emeklileri Neden İkramiye Alamıyor?

Özel sandık emeklileri, kendi kurumlarının emekli sandıkları üzerinden emekli oldukları için SGK kapsamında değerlendirilmiyor. Bu nedenle, devlet tarafından verilen bayram ikramiyeleri ve diğer sosyal yardımlardan da yararlanamıyorlar.

Yapı Kredi Bankası Emeklileri Sosyal Yardımlaşma Derneği’nden Ali Alphan, özel sandık emeklilerinin bu mağduriyeti yaşadığını belirterek, devletin kendilerine de özel emekli sandığından emekli oldukları için bir ayrımcılık yaptığını söyledi.

Alphan, hem devleti yönetenler hem de kendi kurumlarımızdaki işverenler tarafından iki arada bir derede bırakıldıklarını ifade etti.

Özel Sandık Emeklileri Ne İstiyor?

Özel sandık emeklileri, devlet tarafından verilen ikramiyelerden ve sosyal yardımlardan yararlanabilmek için kanun çıkartılmasını talep ediyor. Ayrıca, kendi kurumlarının da kendilerine ek ikramiye ve zam yapmasını istiyor.

Özel sandık emeklileri, anayasanın eşitlik ilkesine göre, diğer emeklilerle aynı haklara sahip olmak istiyor.

Özel Sandık Emeklilerinin Sayısı Ne Kadar?

SGK verilerine göre, 2023 yılı temmuz ayı itibarıyla 15 milyon 497 bin emekli bulunuyor. Bunların 3 milyon 972 bini dul-yetim aylığı alıyor.

Özel banka sandıklarından emekli olanların sayısı ise yaklaşık 150 bin civarında. Bu kişilerin büyük bir kısmı Yapı Kredi, Garanti, İş Bankası gibi büyük bankalarda çalışmış olanlar.

Özel Sandık Emeklilerine Nasıl Ulaşılabilir?

Özel sandık emeklilerinin bir kısmı kendi dernekleri veya vakıfları aracılığıyla bir araya geliyor. Bu kuruluşların internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden iletişime geçilebilir.

Ayrıca, özel sandık emeklilerinin sorunlarını dile getiren bazı haber siteleri ve köşe yazarları da bulunuyor. Bu kaynaklar da özel sandık emeklilerinin sesini duyurmak için kullanılabilir

Etiketler: emekli, İkramiye