Emekli Maaşı Alan Kadın Dul Maaşı Alabilir mi?

Emekli maaşı alan kadın dul maaşı alabilir mi hakkındaki her detaya yazımızda yer verdik. Sizler de emekli maaşı alan kadının dul maaşı alma yükümlülükleri hakkında tüm bilgilere sitemiz üzerinde ulaşabilir; yazımızı inceleyerek merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

Emekli Maaşı Alan Kadın Dul Maaşı Alabilir mi?

Emekli maaşı alan kadının dul maaşı alması bazı koşulların yerine getirilmesi halinde mümkündür. Hayatta kalan eş SSK emeklisi olup emekli maaşı almaya devam ediyorsa çift maaş alabilir. Dul maaşı alabilmek için bazı işlemleri yerine getirmeniz gerekir. Öncelikle SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kamu görevlileri emeklilik daire başkanlığına başvurarak başvurunuzu tamamlamanız gerekir.

Dul Maaşı Almak İçin Gerekli Bilgiler Nelerdir?     

Dul maaşı almak için gerekli olan evraklar şunlardır:

  • Talep dilekçesi
  • 3 adet son 6 ayda çekilen fotoğraf
  • Kimlik araştırma belgesi
  • Vukuatlı nüfus cüzdanı örneği

Yukarıda belirtilen belgeleri teslim ederek emekli maaşı alan kadının dul maaşı alma talebinde bulunabilirsiniz.

Emekli Çift Maaş Alabilir mi? 

Emekli Maaşı Alan Kadın Dul Maaşı Alabilir mi? - Resim : 1

Emekli çiftin maaş alması bazı yükümlülükleri yerine getirmesi halinde mümkündür. Sağ kalan dul ve SSK emeklisi olan kadınlar hem dul maaşı hem de emekli maaşı alabilir. Emeklinin çift maaş alabilmesi için gerekli olan şartlar şunlardır:

Dul maaşı, emekli maaşı almak isteyen kadın vatandaşların SSK'dan emekli olması gerekir.

SSK emeklisi olan dul emekli kadınlar dul maaşı için başvurabilir.

SSK emeklisi, eşi vefat eden BAĞ-KUR emeklisi olan kişilere de çift maaş verilebilmektedir.

Emekli sandığı emeklilerine maaşının %75 oranında maaş verilmektedir.

Birden Fazla Emekli Aylığı Olan Kişiler Hangi Durumlarda Dul Maaşı Alabilir?

Emekli çift maaşı alan kişilerin dul maaşından yararlanması için yasalarca belirlenen bazı şartlara sahip olması gerekir. Buna göre:

  • Emekli sandığından emekli anne ya da babası da BAĞ-KUR’a tabii ise anne ve babanın ölüm tarihi dikkate alınmaksızın çiftlerin ikisine de 2 aylık bağlanabilir.
  • Anne ve baba emekli sandığından emekli ise ölüm tarihi ve işleri dikkate alınmadan eşten, anne ve babadan iki emekli maaşı alınabilir.
  • SSK ve bağ-kurlu olan kişiler hem koca hem de anne baba aynı sigortaya tabi ise ölüm tarihi dikkate alınmaksızın iki aylıktan birini tercih edebilir.

Reddi Miras Dul Ve Yetim Aylığını Engeller mi?

Reddi miras halinde dul ve yetim aylığı hakkı devam eder. Mirası reddetmeniz durumunda dul ve yetim aylığı almaya devam edebilirsiniz. Sigortalı kişi çalışırken vefat etmiş ise kadın, çocuklara dul ve yetim maaşının bağlanması için belirli prim süresi doldurulmuş olmalıdır. Ölüm aylığının bağlanması için SSK kapsamında çalışan sigortalı kişi en az 5 sene sigortalı olmalıdır. 900 gün priminin ödenmiş olması aranmakta olup bu koşulların sağlanması halinde reddi miras olması durumunda dahi emekli maaşı alan kadının dul maaşı alması mümkündür.

Etiketler: dul maaşı, emekli