Emekli maaş zammı için tablo oluşturuldu. Bağ-Kur, SGK, Emekli sandığı emekli maaşları ile ilgili gelişme var

Emekliler için tartışılan çeşitli formüllerden biri, özellikle 7.500 TL'nin altında maaş alan emeklilere yönelik sabit bir artış önerisi. Bu yaklaşım, özellikle düşük gelirli emeklilerin maaşlarını artırmayı amaçlıyor. Örneğin, geçtiğimiz ay memurlara uygulanan 8.077 TL'lik sabit artış, bu tür bir yaklaşımın bir örneğini oluşturuyor. Peki emekli için ara zam gelecek mi? işte detaylar...

Emekli maaş zammı için tablo oluşturuldu. Bağ-Kur, SGK, Emekli sandığı emekli maaşları ile ilgili gelişme var

Türkiye'nin 16 milyonu aşkın emeklisi, iyileştirme çalışmalarıyla ilgili son dakika açıklamalarını yakından takip ediyor. Başkan Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan bu çalışmalar, kök aylığı ve taban aylığı ödemelerinin artırılmasını da içeriyor. Aynı zamanda, emeklilerin maaşları 6 ayda bir gerçekleşen enflasyon oranına göre güncelleniyor. Bu noktada, enflasyon tahminleri emekli maaşlarındaki artışlar için önemli bir ipucu olarak karşımıza çıkıyor. Son ankette, önümüzdeki 6 aylık dönem için enflasyon oranının %33 olarak tahmin edildiği görüldü. konuya dair merak edilenler haberimizde...

 

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği, "Yıl sonuna kadar gereken adımları atacağız" dediği iyileştirme hazırlığı emeklileri heyecanlandırdı.

Erdoğan'ın talimatıyla emekliler için başlatılan çalışma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Çeşitli formüller de gündeme geliyor. İşte merak edilen soruların yanıtları...

OCAK ARTIŞI NE KADAR OLACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bu yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranında zam yansıtılacak. Merkez Bankası'nın TÜFE tahminine göre zam oranı yüzde 31.92 olarak bekleniyor.

Memur emeklileri ise Hakem Kurulu'nun memurlar ve kendileri için belirleyeceği artış ile enflasyon farkını alacak. Kamu İşveren Heyeti'nin yüzde 15'lik zam teklifine göre enflasyon farkıyla birlikte Ocak artışı yüzde 43 seviyesinde bekleniyor.

Hakem Kurulu'nun kararına ve enflasyon farkına göre bu oran daha da artabilecek. Ancak emeklilere artış bunlarla sınırlı kalmayacak. Emekliler için bir iyileştirme de yapılacak.

Emekli maaş zammı için tablo oluşturuldu. Bağ-Kur, SGK, Emekli sandığı emekli maaşları ile ilgili gelişme var - Resim : 2

EMEKLİLERE İYİLEŞTİRME NE ZAMAN YANSITILACAK? BUNUN İÇİN YASA ÇIKARILMASI ŞART MI?

Emeklilere iyileştirmenin yasa ile yapılması gerekiyor. Meclis Ekim ayında açılıyor.

Bu nedenle en erken Ekim ayında Meclis'e taşınabilecek. Yürürlük tarihi de bu süreçte belli olacak. Bu iyileştirme yıl bitmeden uygulanabileceği gibi, Ocak artışıyla birlikte de devreye alınabilecek.

Memurlar için geçtiğimiz ay hayata geçirilen ek zam 'seyyanen' yapılmıştı. Yüzde 17.55'lik Temmuz artışının yanı sıra maaşlara 8 bin 77 lira da seyyanen zam yansıtılmıştı.

Bu nedenle emeklilere yapılacak ek iyileştirme için de gündeme gelen ilk formül seyyanen zam. İkinci formül ise oransal artış. Tüm emeklilere yönelik yapılacak seyyanen ya da oransal zam şeklindeki iyileştirme, hesaba yatırılan tutara değil, kök aylığa yansıtılacak.

TABAN AYLIK ÖDEMESİ DE ARTIRILACAK MI? KİMLERE YANSIYACAK?


Emeklilere yönelik çalışmalarda üzerinde durulan bir formül de taban aylıklara ilişkin. Halen ek ödeme dahil 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı ödemesinin yükseltilmesi gündemde.

Bu formül hayata geçirilirse, kök aylığı yeni belirlenecek en düşük emekli aylığı ödemesinin altında kalanlara ilave ödeme yapılması söz konusu olacak.

TABAN AYLIK ARTIŞI NE KADAR OLABİLİR?

Temmuz'da net asgari ücret 8 bin 506 lirayken, en düşük emekli aylığı ödemesi 7 bin 500 liraydı. Asgari ücret 11 bin 402 liraya çıktı ancak taban emekli aylığı ödemesi aynı kaldı.

Asgari ücret ile taban emekli aylığı arasındaki artıştan önceki oranın yeniden sağlanması kararı alınabilir. Bu durumda en düşük emekli aylığı ödemesi 10 bin lira seviyesine çıkar.

DUL VE YETİMLER DE YARARLANACAK MI?

Emekli maaş zammı için tablo oluşturuldu. Bağ-Kur, SGK, Emekli sandığı emekli maaşları ile ilgili gelişme var - Resim : 3

Emekliler için oransal ve seyyanen artış şeklinde yapılacak iyileştirme, dul ve yetimlerin de kök aylıklarını yükseltecek. Taban emekli aylığı artırılırsa, bu da dul ve yetimlere yansıyacak.

Örneğin; 10 bin lira olursa, ölüm aylığı oranı yüzde 75 olana 7 bin 500, yüzde 50 olana 5 bin, yüzde 25 olana ise 2 bin 500 liradan az ödeme yapılmayacak.

REFAH PAYI UYGULAMASI

Bunun dışında son dönemde hem emekliler hem de memurlar için refah payı uygulaması devreye sokuldu. Hükümet oluşan enflasyonun üzerinde zam oranı belirledi.

Ayrıca taban maaş uygulaması ile düşük aylıklar seyyanen ödemelerle belirlenen rakamlara tamamlandı.

Örneğin bu yılın Ocak ayında zam oranı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde yüzde 15.40, memur emeklilerinde yüzde 16.48 çıkmış, ek iyileştirmeyle bu oran yüzde 30'a yükseltilmişti.

Aynı ayda ayrıca en düşük emekli aylığı ödemesi de 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkartılmıştı. Nisan ayında bir ara zam ile en düşük emekli aylığı 7 bin 500 liraya çıkartılmıştı. Böylece en düşük aylık alanlar a 2 bin lira ek ödeme yapılmıştı. Taban aylığın altındaki tüm maaşlar 7.500 TL'ye tamamlanıyor.

Etiketler: emekli zammı