Dışarıda bekleyen kuduz tehlikesi korkuttu! Bilim Kurulu üyesi, kuduz hastalığının detaylarını açıkladı!

Senelerdir hayatımızda olan ve özellikle çocuklu aileleri korkutan başlıca ölümcül rahatsızlıkların arasında yer alan kuduz, Bilim Kurulu üyesinin gündemine girdi. İşte kuduz hastalığı…

Dışarıda bekleyen kuduz tehlikesi korkuttu! Bilim Kurulu üyesi, kuduz hastalığının detaylarını açıkladı!

Bilim dünyası senelerdir yürüttüğü çalışmalar kapsamında onlarca hastalık için tedavi yöntemi geliştirmeyi başarırken bugün halen varlıklarını sürdüren ve tedavilerinin imkansızlığı sebebi ile tüm dünya vatandaşlarını oldukça korkutan bazı rahatsızlıklar gündeme gelmeye devam ediyor. Bu hastalıkların başında ise kuduz hastalığı geliyor.

Her ne kadar yalnızca sokak hayvanlarından bulaştığı düşünülse de dikkat edilmemesi ve gereken önlemlerin alınmaması durumunda evcil hayvanlardan da rahatlık ile bulaşabilecek olan kuduz hastalığı, uzun bir aranın ardından tekrar gündeme geldi. Yüksek ölümcüllük seviyesi ile bilinen hastalık, geçtiğimiz günlerde Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bulunan iki çocukta görüldü. Bölge halkı ile birlikte ülke vatandaşlarını da tedirgin eden bu iki vaka, bilim insanları tarafından konuşulmaya başlandı.

Şimdiye kadar hastalığa yakalanıp da kurtulabilen kişi sayısı 6 olarak açıklanmış olan bu ölümcül hastalığa ilişkin Haber7 kanalına konuşan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor İlhami Çelik, hastalığın bilinmeyen yönlerini açıkladı.

KUDUZ HASTALIĞINDAN KURTULUŞ YOK!

Dışarıda bekleyen kuduz tehlikesi korkuttu! Bilim Kurulu üyesi, kuduz hastalığının detaylarını açıkladı! - Resim : 1

Halen her gün 160 kişinin ölmesine sebep olan kuduz hastalığı, her 10 dakikada bir ölümlerin kayda geçmesine yol açıyor. Her dönemin en korkulan hastalıkları arasında yer alan kuduz hastalığının geçtiğimiz hafta Bitlis ilçesinde yaşayan iki çocukta da görülmesi, bilim insanlarının hastalığa karşı açıklama yapmalarına aracılık etti.

Kuduz rahatsızlığına ilişkin açıklamalarda bulunan isimlerden birisi olan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor İlhami Çelik, şu ifadeleri kullandı: “Virüs genelde köpek, kedi ve çakal gibi hayvanlardan bulaşır. Salgılarda depolanan bu virüs, bu yol ile de aktarılır. Bu virüsün tedavisi yok, hastalığa yakalanan yüzde 100 ölür. Hastaları yoğun bakımda tutarız ancak bunun da riskleri var.”

KUDUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Kuduz teşhisi konuşmasına sebep olan belirtiler, şu şekilde sıralanabilir:

  • Ateş

  • Baş ağrısı

  • Kaygı hissi

  • Gözbebeklerinde büyüme

  • Suya karşı duyarlılık

  • Işığa ve sese karşı duyarlılık

  • Karıncalanma

  • Nöbet

  • Halüsinasyon

Etiketler: kuduz, hastalık