Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘yüksek zam’ sinyali vermişti! Ekonomistler hemen harekete geçti! Bu formülle asgari ücret 9 bin 86 TL olabilir…

Asgari ücret zammı için geri sayıma geçmiş olan Türkiye’de yeni açıklanan enflasyon verileri, tahminleri daha da yukarı çıktı. Asgari ücretlinin yüzünü güldürecek tahmin ise, Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner’den geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘yüksek zam’ sinyali vermişti! Ekonomistler hemen harekete geçti! Bu formülle asgari ücret 9 bin 86 TL olabilir…

Geçtiğimiz ocak ayında rekor bir seviyede zam alan asgari ücretli çalışanlar, yüzde 50’nin üzerinde zam almıştı. Ancak, küresel bir biçimde etkileri her geçen gün daha da somut bir şekilde görülmeye başlanmış olan enflasyon, asgari ücretlinin maaşını kısa süre içerisinde eritti. Bu nedenle yasada düzenlemeye giden hükümet, asgari ücretliye ikinci zammı temmuz ayında verdi. Ocak ayının yaklaşmasıyla birlikte asgari ücretlide yeniden zam heyecanı başladı.

Ocak ayında yeni yılın ilk zammını alacak olan asgari ücretli çalışanlar için bekleyiş sürerken; geçtiğimiz günlerde asgari ücrete gelecek zam ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrette yüksek zam sinyalleri vermeye başladı. Bu bağlamda asgari ücrette çıtayı yüksek tutan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından hem asgari ücret ile çalışanları hem de memur emeklilerini ilgilendiren tahminler Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner’den geldi.

CUMHURBAŞKANI ARALIK AYINI İŞARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘yüksek zam’ sinyali vermişti! Ekonomistler hemen harekete geçti! Bu formülle asgari ücret 9 bin 86 TL olabilir… - Resim : 1

Son olarak ‘Cumhurbaşkanı Özel’ programında asgari ücrete ilişkin yüksek zam sinyalleri veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, programda gerçekleştirdiği; “Zaten şu ana kadar yapmış olduğumuz asgari ücret tespit rakamları noktasında son asgari ücret rakamını Aralık'ta yapacağız. Tekrar değerlendirme yapıp yeni adı inşallah yıl sonu itibariyle atacağız. 2023'e girerken çok daha farklı ve güçlü şekilde gireceğiz. Asgari ücreti yükseltirken getirdiği yükün tamamını işverenin üzerine bırakmadık. Onu da üzerimize aldık, üretimi korumuş olduk. Devlet olarak fedakarlıkta bulunarak tüm ücretlilerin asgari ücrete kadarki kısmından vergileri kaldırdık. İşçi memur ayrımı yapılmaksızın tüm çalışanlara vergi istisnası kaynaklı ilave geliri sağladık. İşçilerimizi enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında önlemek birinci önceliğimiz. Bu bir ara artış idi. 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için asıl tespiti inşallah önümüzdeki Aralık'ta yapacağız” açıklamaları ile zam için aralık ayına işaret etmişti.

ASGARİ ÜCRET 9 BİN TL; EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN TL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen yüksek zam sinyallerinin ardından tahminlerini kamuoyu ile paylaşan Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner’den geldi. Tufaner, 2023 yılı asgari ücretinin 9 bin 86 TL’ye çıkacağını öngördü. Doç. Dr. Tufaner’in konuyla ilgili açıklamalarında; “4,8 puanlık yukarıya doğru revizyona giden merkez bankası yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 65,2’ye çekti. Bu revizyon, yıl sonu enflasyonunun yüzde 65,2’den daha yüksek gelmesine işaret ediyor. Yılın üçüncü çeyreğinde TÜFE yüzde 83,45, ÜFE ise yüzde 151,50 olarak gerçekleşti. Yılın son çeyreğine ilişkin enflasyon verileri henüz görülmedi” ifadeleri yer aldı. Öte yandan memur ve memur emeklilerini ilgilendiren bir tahminde de bulunan Doç. Dr. Tufaner, bu konuyla ilgili olarak ise; “Yıl sonu enflasyon beklentisine göre, halihazırda 3 bin 500 TL olan emekli maaşı yüzde 65,2 enflasyon zammıyla 5 bin 782 TL olurken, en düşük memur emeklisi maaşı ise 10 bin 40 TL’ye yükselmiş olacak” dedi.