Bu semptomları iyi okuyun! Diyabet olup, fark etmiyor olabilirsiniz! Uzmanlar uyarısını yaptı, ertelemeyin hemen önlem alın!

Her yaşta kişinin yaşayabileceği Tip 1 ve Tip 2 diyabet ile ilgili konuşan Dr. Barry Sears, diyabetin semptomlarını ve diyabete karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Bu semptomları iyi okuyun! Diyabet olup, fark etmiyor olabilirsiniz! Uzmanlar uyarısını yaptı, ertelemeyin hemen önlem alın!

Kronik rahatsızlıklar arasında en sık görülenlerden biri olan diyabet, Dünya Sağlık Örgütü’nün ya da kısa adıyla WHO’nun aktardığına göre tüm dünyada 37 milyondan fazla insanda bulunuyor. Bu kadar yaygın bir şekilde görülen diyabet hastalığında en büyük sıkıntı ise, her 5 kişiden 1 kişinin diyabet olduğunun farkında olmadan yaşamını sürdürmesi ve beslenmesi oluyor. Bu konuda çarpıcı açıklamalar gerçekleştirmiş olan Dr. Barry Sears, diyabete karşı alınabilecek önlemleri açıkladı.

Tedavi edilmemesi halinde kalp hastalığı, sinir hasarı, böbrek hasarı, görme kaybı, depresyon, cilt ve ağız sorunları gibi başka başka hastalıklara yol açabilecek olan diyabet hem Tip 1 hem de Tip 2 formunda görülebiliyor. Her ikisinin de kendisine göre vücuda zararı bulunuyorken; Dr. Barry Sears başta olmak üzere diyabet üzerine çalışan tüm doktorlar, semptomları görmezden gelmemeyi ve hastalığa karşı bir an evvel önlem almayı tavsiye ediyor.

DİYABETE KARŞI ÖNLEM ALMAK MÜMKÜN

Bu semptomları iyi okuyun! Diyabet olup, fark etmiyor olabilirsiniz! Uzmanlar uyarısını yaptı, ertelemeyin hemen önlem alın! - Resim : 1

Hem çocukları hem de yetişkinleri etkilemesi nedeniyle toplumda yaygın bir şekilde görülen kronik rahatsızlıklardan biri olan Tip 1 ve Tip 2 diyabet ile ilgili konuşan Dr. Barry Sears; “Diyabet, insülin direncinin bir sonucudur. İnsülin direnci, bozulmuş bir metabolizma için kullanılan genel bir terimdir. İnsülin direnci, aşırı vücut yağının birikmesinden önce ortaya çıkar. Bu durumun devam etmesi, insülin direncinin azalması diyabet öncesi (yani metabolik sendrom) ve sonunda tip 2 diyabete yol açar. Pre-diyabet, kan glukoz seviyelerini düşürmeye çalışan artan kan insülin seviyeleri ile anlaşılır. Bununla birlikte, diyabet öncesi durumun potansiyel ilk göstergesi, iç organ (yani göbek yağı) birikmesidir” şeklinde hastalığa ilişkin net bilgiler verdi.

Diyabetin önlenmesine ilişkin önerilerde de bulunan Dr. Sears; “Dengeli bir yaşam tarzı, diyabetle ilgili komplikasyon riskini azaltmanın yanı sıra genel fiziksel ve zihinsel sağlığı desteklemeye yardımcı olabilir. Bu, sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz yapılması gerektiği anlamına gelir. Ancak aşırı kısıtlayıcı olmasındansa rutin haline gelmiş bir düzen önerilir. Bu sayede diyabet yönetilebilir. Diyabet teşhisi konanların fiziksel aktivitelere katılması, sadece vücuttaki kan şekeri seviyelerini düşürmek için değil, aynı zamanda keyifli bir sağlıklı yaşam tarzı edinmek adına da önemlidir. Aslında Tip 2 diyabet, uygun diyet ve egzersiz ile önlenebilir veya geciktirilebilir” diye konuştu.

DİYABET BELİRTİLERİNİ GÖRMEZDEN GELMEYİN

Diyabetin belirtileri olabilecek belli başlı semptomları sıralayan Dr. Barry Sears; “Vücut, artan idrara çıkma aslında kandaki fazla şekerin seyreltilmeye çalışmasının bir sonucudur. Bu durum susuzluk hissinin de artmasına neden olur. Pre-diyabetin en erken belirtisi için en iyi kan testi HOMA-IR olarak adlandırılır. Tip 2 diyabet geliştiğinde, pankreastaki insülin salgılayan hücreler ölmeye başlar ve vücut, fazla kan şekerini artan idrar yoluyla atmaya çalışır. Kanda kan şekeri seviyeleri yükselse de kan şekeri beyne ulaşmaz ve bu hipotalamusa daha fazla yiyecek tüketmesi için sinyal verir. Doğal olarak siz de daha sık acıkır ve daha az tok hissedersiniz” açıklamalarında bulundu.

Açıklamalarına dengeli ve uygun bir beslenme listesinin diyabete karşı önemine değinerek devam eden Dr. Sears; “Gıda, vücut için yakıttır ve fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde çok gerçek bir etkiye sahiptir. Dengeli bir diyete sahip olduğunuz zaman, daha iyi sağlık ve zindelik sonuçları elde etme ve kronik durumları önleme veya yönetme olasılığınız daha yüksektir. Kan şekeri düzeylerini yönetmeye yardımcı olan sağlıklı bir diyet sürdürmek çaba gerektirse de, sıkıcı olmak zorunda değildir ve aynı zamanda en sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmek anlamına da gelmez. En sevdiğiniz yiyeceklerle sağlıklı bir beslenmeyi nasıl yönetebileceğinizi düşünün. Salata yeşillikleri gibi nişastalı olmayan sebzeleri veya somon veya tavuk gibi yüksek kaliteli yağsız proteinleri nasıl ekleyemek ideal bir beslenme düzeni sağlamanıza yardımcı olduğu gibi hem doyurucu hem de besleyici bir öğün tüketmenizi sağlar. Tabii ki, tip 2 diyabetin önlenmesi ve tedavisi için en iyi önlem, anti-inflamatuar bir diyet uygulamaktır. Bu, HOMA-IR'yi düşük tutan herhangi bir diyet olarak da tanımlanabilir” ifadelerini kullandı.

Etiketler: diyabet, önlem, belirti