Bu kadarını Dünya Sağlık Örgütü bile beklemiyordu! Bakterilerin ilaç dirençleri yüzde 50 oranında arttı, tehlike alarmları çalmaya başladı!

Koronavirüs pandemisinin etkilerinin ardından dünya genelinde görülen sağlık alanındaki sorunları gözlemlemeye devam eden Dünya Sağlık Örgütü’nden yeni bir uyarı geldi.

Bu kadarını Dünya Sağlık Örgütü bile beklemiyordu! Bakterilerin ilaç dirençleri yüzde 50 oranında arttı, tehlike alarmları çalmaya başladı!

Pandemi ile birlikte pek çok sektörde olumsuz gelişmeler görülmeye başlansa da en çok etki hiç kuşkusuz sağlık alanında yaşandı. 2019 yılından bu yana etkisi azalarak devam eden koronavirüs pandemisi, sağlık alanındaki hizmetlerin sekteye uğraması ve bir dönem sağlık tedavilerinde öncelik haline gelmesi nedeniyle pek çok hastalık için vahim tablolar ortaya çıkarmaya başladı. O hastalıklardan biri olan kan zehirlenmelerini inceleyen Dünya Sağlık Örgütü, yeni bir uyarı yaptı.

Tüm dünyanın özellikle de koronavirüs pandemisi ile yakından takip etmeye başladığı Dünya Sağlık Örgütü, son zamanlarda pandeminin yarattığı sağlıksal hasarlara odaklandı. Bu nedenle 2020 yılı boyunca 87 ülkede kaydedilmiş olan ‘kan zehirlenmelerini’ inceleyen Dünya Sağlık Örgütü, bu zehirlenmelere yol açan ‘süper bakteriler’ için bir uyarı verdi. Şimdilerde daha tehlikeli olan bu bakterileri açıklayan Dünya Sağlık Örgütü, bakterilerinin ilaç direncinin de arttığını söyledi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, HERKESİ UYARDI

Bu kadarını Dünya Sağlık Örgütü bile beklemiyordu! Bakterilerin ilaç dirençleri yüzde 50 oranında arttı, tehlike alarmları çalmaya başladı! - Resim : 1

Bir süredir Dünya Sağlık Örgütü’nün üzerinde çalıştığı konulardan biri olan kan zehirlenmesine yol açan süper bakteriler olarak bilinen Klebsiella ve acinetobakter gibi bakterileri derinlemesine incelemeye alındı. Pandeminin ilk yılındaki zehirlenme sayıları için ‘endişe verici’ ifadesini kullanan Dünya Sağlık Örgütü, bu bakterilerinin ilaca karşı gösterdiği direncin arttığını belirtti.

Söz konusu bakterilerin ilaç direncinin yüzde 50 oranında arttığını tespit eden Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı uzmanlar, özellikle yoğun bakımdaki hastalarda ciddi komplikasyonlara hatta ölüme yol açabilecek olan bu bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç göstermeye başladığını bildirdi.

ÖNLEM ALINMAZSA ÖLÜMCÜL HAL ALABİLİR

Bu bakterilerin, en güçlü antibiyotiklerle bile zorlukla yok edilebildiğini belirten açıklamaları ile dünya kamuoyunu endişelendiren Dünya Sağlık Örgütü, gereksiz antibiyotik kullanımının, bakterilerin direnç kazanmasını hızlandırdığını belirterek, antibiyotiği çok gerekli olmadıkça kullanmama konusunda da uyarılarda bulundu. Öte yandan bu bakterilerin yol açabileceği hasar da Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklandı.

Antibiyotiğe dirençli bakterilerin güçlenmesi ile gelecekte en basit enfeksiyonların bile ölümcül hale gelebileceğini bildiren Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, küresel ısınma ile birlikte kutup buzlarının içinde binlerce yıldır donmuş halde bulunan mikropların yeni bir bulaş hastalığı olarak hayatımıza girebileceğini de belirtti.