Bu belirtilere sahipseniz yüksek şeker rahatsızlığınız olabilir! Yüksek şeker nedir, nasıl kendisini gösterir?

Korkutucu ve sinsi bir hastalık olan yüksek şeker, çeşitli belirtiler ile kendisini gösterir. Kandaki şeker oranının normalin üzerinde seyretmesi anlamına gelen bu hastalık, bu belirtiler ile varlığından sizi haberdar edebilir. Yüksek şeker belirtileri nelerdir?

Bu belirtilere sahipseniz yüksek şeker rahatsızlığınız olabilir! Yüksek şeker nedir, nasıl kendisini gösterir?

Yüksek şeker, kandaki glikoz miktarının normalden daha fazla yükselmesine verilen isimdir. Normal şartlar altında kandaki şeker oranı belli bir seviyede olmalıdır ancak açlık halinde bu seviye düşüp, tokluk durumunda artar. Normal şartlarda kandaki şeker seviyesinin normalin üzerinde bir seviyede seyretmesi, yüksek şeker olduğunu gösterir. Bu da “hiperglisemi” olarak bilinir. Yüksek şeker sinsi bir hastalık olduğu gibi korkutucu da bir hastalıktır ve bu hastalığın çeşitli belirtileri vardır. Eğer siz de bu belirtileri gözlemliyorsanız, vakit kaybetmeden doktorunuza danışın…

YÜKSEK ŞEKER NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Bu belirtilere sahipseniz yüksek şeker rahatsızlığınız olabilir! Yüksek şeker nedir, nasıl kendisini gösterir? - Resim : 1

Yüksek şeker hastalığı, aynı zamanda insülin direncini de oluşturabileceği için, ilerleyen dönemlerde daha farklı hastalıkların da ortaya çıkmasına neden olabilir. Yüksek şekerden mustarip olan insanlarda bazı belirtiler kendisini gösterir. İnsülin aslı hormon, karın bölgesinde mideye yakın bir yerde bulunan pankreas tarafından üretilir. Pankreas da aslında karbonhidrat formunda alınmış olan glikoza karşılık olarak insülin üretir. Fruktoz ise glikozdan daha farklı şekilde metabolize edildiği için, kan şekerinde hafif bir yükselmeye neden olabilir. Genellikle “meyce şekeri” olarak da bilinen fruktoz, işlenmiş gıdalarda ya da meşrubatlarda kullanılan şeker türüdür.

YÜKSEK ŞEKERİN NEDEN OLABİLECEĞİ DİĞER RAHATSIZLIKLAR

Kan şekerini belli bir seviyede tutabilmek için pankreas insülin üretir. Ancak zamanla fruktoz ağırlıklı besinlerin sık tüketilmesi ile glikoz yükselmesi insülin hormonunda dirence neden olabilir. Bu direnç de vücudun aşırı seviyelerde insülin üretmesine neden olur. Yüksek insülin ise vücutta yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve prediyabet, fazla kilo ve obezite gibi kronik rahatsızlıklara neden olabilir.

YÜKSEK ŞEKER BELİRTİLERİ NELER?

Yüksek şeker belirtileri arasında ilk sırada aşırı derecede su içme, susama isteği bulunur. Sık sık idrar çıkışı, sürekli artan susuzluk, yüksek şekerin en bilindik belirtisidir. Öte yandan yüksek şeker ile ruh halinde dalgalanmalar da görülebilir. Kan şekerinde oluşan dalgalanmalar, kişinin ruh haline yansıyabilir. Öte yandan sık sık yorgun hissetme ve görmede bulanıklık yaşama da yüksek şekerin birer belirtileridir. Öte yandan tıpkı aşırı susama durumunda olduğu gibi sürekli açlık hissetme ve şeker tüketme isteği de yüksek şeker belirtisi olabilir. İstemsiz şekilde hızlı kilo kayıpları da yüksek şeker belirtisi olabilir ve bu belirtileri kendinizde görüyorsanız, doktorunuza danışın.

Etiketler: şeker hastalığı