Boyu Kalem Kadardı: Naylon Torbanın İçinde 211 Günlük Yaşam Savaşı

İstanbul'da sadece 24 haftalıkken, sadece 650 gram ağırlığında dünyaya gelen Zehra Demir'in boyu neredeyse bir kalem uzunluğundaydı. Bu hassas dönemde, doktorlar ve sağlık ekibi, küçücük Zehra'nın hayatta kalabilmesi için tam 211 gün süren yoğun bir mücadele verdiler. İşte detaylar...

Boyu Kalem Kadardı: Naylon Torbanın İçinde 211 Günlük Yaşam Savaşı

İstanbul'da 24 haftalıkken sadece 650 gram ağırlığında doğan Zehra Demir, doğar doğmaz entübe edilip ısı ve nem seviyelerini korumak için naylon torbaya sarılarak yoğun bakım ünitesine alındı. Zehra'nın boyu adeta bir kalem kadar küçüktü. Doktorlar, minik Zehra'nın hayatta kalabilmesi için 211 gün boyunca yoğun bir mücadele verdiler.

Emre ve Betül Büşra Demir çiftinin üçüncü kızı Zehra, bu yılın Nisan ayında doğması beklenirken, anne karnında gelişen “Plasenta previa" adlı bir tablo nedeniyle prematüre olarak henüz 24 haftalıkken dünyaya geldi. 19 Aralık 2022'de acil bir sezaryen ameliyatıyla anne karnından yoğun bakıma alınan minik Zehra, 650 gram doğdu ve vücudunun ısı ve neminin korunması için naylon torbaya sarılı şekilde yoğun bakıma yatırılarak entübe edildi. Doğduğunda boyu ancak bir kalem kadar olan Zehra'yı hayatta tutabilmek için Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde tam 211 gün müthiş bir mücadele verildi ve Zehra, yaklaşık 7 ay sonra 6,5 kilo ağırlıkla, sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.

 Boyu Kalem Kadardı: Naylon Torbanın İçinde 211 Günlük Yaşam Savaşı - Resim : 2

"Uçurumun kenarından döndü diyebiliriz"

Zehra'nın tedavisini yürüten ekibin başındaki Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Fahri Ovalı, doğduğunda akciğerleri gelişmemiş olan Zehra'yı hayatta tutabilmek için Sağlık Bakanlığı'ndan özel izinle kök hücre tedavisi de uyguladıklarını anlatarak, “Tüm dünyayı düşünecek olursak prematüre bebeklerde yaşam sınırı yaklaşık 23 hafta civarında. 24 hafta dediğiniz zaman, tam yaşam sınırında olan bir bebek. Yani adeta uçurumun kenarından döndü diyebiliriz Zehra için. Hemşire arkadaşlarımız ve yardımcı personelimizin müthiş bakımı, ailesinin de sabrıyla beyin kanaması, körlük, çeşitli kalp komplikasyonlarının önüne geçebilmeyi başardık ve 7 ay sonra sağlıkla taburcu ettik" dedi.

Etiketler: bebek