Bir dönem daha çok tüketiliyordu, bozanın mevsimi yine geldi! Yararları saymakla bitmiyor, kansere bile iyi geliyor!

Kış aylarının en çok sevilen içeceklerinden biri olan bozanın yararları, bu içeceğe olan ilgiyi artırmış bulunuyor. İşte bozanın bilinmeyen sağlık yararları…

Bir dönem daha çok tüketiliyordu, bozanın mevsimi yine geldi! Yararları saymakla bitmiyor, kansere bile iyi geliyor!

Türkiye’nin bölgesel lezzetlerinden biri olan boza, geçtiğimiz yıllarda daha yoğun bir ilgi görmekle birlikte, sokaklarda bile satılıyordu. Seçeneklerin artmasıyla birlikte artık yeme ve içme kültüründe de bir değişim yaşanmaya başladı. Bu nedenle eskisi gibi kıymeti bilinmeyen bozanın yararları ise, mutlaka içilmesi gerektiğini söylüyor.

Şimdilerde daha az tüketilmeye başlanmış olan boza, temelde gerçek bir vitamin ve mineral deposu olması ile biliniyor. Sağlığı çok iyi gelen bozanın bir bardağı bile pek çok hastalığı iyileştirmede son derece etkili oluyor. Özellikle geçmeyen öksürükleri geçirmekte ve kanser ile mücadele için vücudun ihtiyacı olan antioksidanları sağlamada son derece etkili olan bozanın daha pek çok yararı bulunuyor.

BOZANIN YARARLARINI HAFİFE ALMAMAK GEREKİYOR

Bir dönem daha çok tüketiliyordu, bozanın mevsimi yine geldi! Yararları saymakla bitmiyor, kansere bile iyi geliyor! - Resim : 1

İçerisine konulan gıda maddeleri nedeniyle temelde iyi bir enerji verici olan boza, aynı zaman hazmı kolaylaştırmada ve sindirim sistemini düzenlemede de oldukça etkili oluyor. Emziren kadınlarda süt artırıcı bir işlev üstlenen boza, probiyotik ve antioksidanları artırdığı için bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. İştah da açtığı bilinen boza özellikle kilo almak isteyen kişilerin diyetleri için öneriliyor.

Tüm bu yararların yanı sıra zihin açan özelliğe sahip olduğu da bilinen boza, geçmeyen öksürükleri geçirmede ve kemik sağlığını korumada çok iyi bir iş ortaya koyuyor. Bağırsakları temizlemede de etki olan boza, aynı zamanda saç dökülmesini azaltmada, cildi güzelleştirmede ve sakinleştirici bir etki yaratmada da vücuda yardımcı oluyor.

BOZANIN ZARARLARINDAN ETKİLENMEMEK İÇİN DOZUNDA TÜKETMEK GEREKİYOR

Her şeyin fazlası zarar dendiği gibi bozanın fazlası da gaz ve hazımsızlık ya da kilo alımı gibi birtakım problemleri beraberinde getirebiliyor. Şişkinlik ve hazımsızlığa bağlı olarak mide bulantısı da yapabilen bozayı, düzenli ve dozunda tüketmek en iyisi oluyor.

Öte yandan boza yapımı için; 500 gram bulgur ile 1 çay bardağı pirincin bir tencerede bulgurlar iyice eriyene kadar pişirilmesi gerekiyor. Bu esnada kontrollü sıcak su eklemek işe yarıyor. Ardından karışımı blenderdan geçirmek ve süzmek bozayı daha iyi hale getiriyor. Süzülen karışıma 1 çay bardağı mayalık boza ya da 2 çay kaşığı kuru maya eklenip, su ile inceltilmesi gerekiyor. Son olarak ise şeker ilave ediliyor.

Etiketler: Boza, faydaları