Avukata Verilen Vekâlet Nasıl İptal Edilir?

Avukata verilen vekâlet nasıl iptal edilir yazımızda belirttik. Sizler de avukata verdiğiniz vekâleti iptal etmek istiyorsanız yazımızı inceleyebilir vekâlet iptal işlemlerini kısa sürede sorunsuz, rahat, güvenli şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Avukata Verilen Vekâlet Nasıl İptal Edilir?

Avukata verilen vekâleti iptal etme işlemi avukatınızla karşılıklı yapılan antlaşma koşulu ile geçersiz kılınabilir. Resmi şekilde asla kullanılmasını istemediğiniz vekâlet işlemlerini iptal etmek için bir notere giderek azilname hazırlatıp avukatınıza gönderebilirsiniz. Azilname vekâletinizi kılarak iptal eder. Notere başvuru esnasında avukatınıza dair tüm bilgileri eksiksiz, doğru şekilde vermeniz gerekir. Telefon numarası, iletişim adresi gibi bilgileri azilname örnekleriyle birlikte avukatınıza ulaştığı andan itibaren vekâletiniz geçersiz olacaktır.

Vekâlet Nasıl İptal Edilir? 

Vekâleti iptal etmek için vekâletnamenin noter aracılığı ile hazırlanması gerekir. İki taraf arasında vekâlet verecekseniz başvurunuzu notere yapmalısınız. Süreli ve süresiz vekâlet işlemleri iptal süreci farklı işler. Süreli vekâletnamelerde belgegeçerliği belirli bir zamanda anlamını yitirdiği için iptal işlemine gerek kalmaz. Süresiz vekâletnamelerde ise vekâlet iptali istenir.

Süresiz Vekâlet İptali Nasıl Olur?

Avukata Verilen Vekâlet Nasıl İptal Edilir? - Resim : 1

Süresiz vekâlet iptali işlemi için yetki verdiğiniz kişi sizin adınıza pek çok işlemi yapabilir. Herhangi bir engele takılmadan pek çok yasal işlemi sizin adınıza gerçekleştiren yetkili kişi süresiz yetkiye sahip olur. Banka hesapları kontrolünün yanı sıra hisse senetleri kontrol işlemleri yapan yetkili kişi ileri zamanlarda hak ve mağduriyet yaşanmaması için vekâletinin iptal edilmesini isteyebilir. Avukata verilen vekâleti iptal etme vekâlet geçerlilik süresi süresiz vekâletnameleri için 10 yıl olarak kabul edilmektedir.

Vekâletname İptali İşlemini Kim Yapar? 

Vekâletname iptali işlemleri noter aracılığı ile yapılır. Süreli vekâletler bir süre sonra zaten geçersiz sayılacaktır. Vekâletname hazırlanırken olabildiğince süreli vekâlet türünü seçmeniz tavsiye edilir.

Vekâlette Vekil Tayin Edilmesi Durumu 

Vekâletle vekil tayin edilmesi durumu süresiz vekâletler için geçerlidir. Vekâletname hazırlanırken en başta belli olan bu durumda vekil olarak seçtiğiniz kişi vekil seçemez. Yeni vekilin vekil tayin etmesi durumunda sizin yetkiniz istenir. Anlaşmanın başında vekâleti hazırlarken yetki vermeniz gerekir. Vekâletname üzerinde avukata verilen vekâleti iptal etme yetki verme ifadesi yer alıyorsa vekilin kendisi yeni bir vekil tayin etmek isteyebilir. Vekilin vekili haklarınızı gasp etmeye başladığı an vekâleti iptal talebinde bulunabilirsiniz.

Etiketler: avukat, vekalet